Biciklistički uspon na vrh Biokova

MAKARSKA – Povodom Svjetskog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode Hrvatske, Biciklistički klub Makarska je 19.05., zajedno sa svojim partnerom na projektu – Javnom ustanovom “Park prirode Biokovo” i ove godine  organizirao šesti po redu Međunarodni biciklistički uspon na vrh planine Biokovo. 

Asfaltiranu stazu duljine 32 km, od 0 do 1762 metara nadmorske visine, ukrasili su “željezni konjići”. Praćeni kišicom, vjetrom i tek pokojom zrakom sunca, uživali su u svoj biokovskoj čaroliji na jednom od najatrakvinijih biciklističkih uspona.

Medalje su se dijelile u više kategorija a prvi se cilja domogao, uz osvojeni  novi rekord staze, slovenski biciklist Jon Božič iz tima “Adriamobile”,  koju je odvozio za 1 sat, 29 minuta i 11 sekundi.

Photo: Jelena Šutić

Okupilo se mnoštvo ljubitelja rekreativnog i natjecateljskog pedaliranja s ciljem da se domognu jednog od najlijepših vrhova Lijepe naše. Osim sportskog izazova, atraktivne turističke ponude, ova rekreativna utrka je mnogo više.

Photo: Jelena Šutić

Biciklistički klub Makarska je uspješno spojio sportsku notu s edukativnim ciljem, a to je da kroz svoju biciklisticku ljubav ukažu i na ovakav način doprinesu osvješćivanju  ljudi o svim dobrobitima bicikliranja te korištenja bicikla u svakodnevnom životu u svrhu postizanja veće kvalitete zdravlja, smanjenja zagađenja okoliša i povećanja popularnosti samog cikloturizma koje je u zadnje vrijeme prepoznato kao sve važnija i popularnija grana turizma.

Photo: Jelena Šutić

I što jos nadodati nego da se i vi odvažite, pridružite ili pak ponovo probudite tu ljubav u sebi zvanoj biciklizam – izvucite iz garaža vaše stare “ponice”, “bmx-ice”, vratite se u djetinstvo i ponovo osjetite “let na dva kotača”. Osim što pridonosite očuvanju naše planete, zaboravite na glavobolje dobivene od traženja parkirnog mjesta, na gužve i vrućine, izgubljeno vrijeme u prometu. Sjednite na bicikl, istražite nove ulice, puteljke, parkove, odvezite se u prirodu. Prepustite se čaroliji “leta”, osjetite sunce, povjetarac, razigranost i… pripremite vašu liniju za ljeto!

Jelena Šutić