Hrvatska se s dva kanadera pridružuje europskom mehanizmu civilne zaštite “rescEU”

Photo: MUP

SPLIT – Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i europski povjerenik  Christos Styliandes potpisali su Pismo namjere o nastavku suradnje Ministarstva unutarnjih poslova RH i Europske komisije u uspostavi prijelaznog mehanizma za civilnu zaštitu (rescEU), ali i Ugovor o dodjeli europskih bespovratnih sredstava za financiranje kapaciteta koje je Republika Hrvatska prijavila u prijelazni rescEU mehanizam. Konkretno, radi se o stavljanju na raspolaganje dva vatrogasna zrakoplova tipa Canadair CL415 navedenom mehanizmu.

Ministar je zahvalio povjereniku Stylianidesu na suradnji, te naveo da će se, prema planu, u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru, alocirati oko 1.500.000.000 eura za sektor zaštite i spašavanja.

Povjerenik Stylianides je istaknuo važnost uloge prevencije i pripravnosti, posebno kada je u pitanju obuka i priprema svih subjekata koji sudjeluju u sustavu zaštite i spašavanja.​- Prevencija i dobra priprema ključ su uspješnog odgovora na prirodne katastrofe. Bez toga, niti jedna oprema nije dovoljno dobra. Požari ne poznaju granice i stoga je potrebno razvijati kulturu prevencije, upravo uz međusobno dijeljenje najboljih iskustava među državama članicama Europske unije – naveo je povjerenik Christos Styliandes te zahvalio Hrvatskoj, koja je među prvim državama članicama dala svoj doprinos jačanju kapaciteta europske flote vatrogasnih zrakoplova. 

Photo: MUP

– Ova dva kanadera su prije svega namijenjena gašenju požara u Hrvatskoj. Međutim, mi ih, ukoliko za to postoji potreba, stavljamo na raspolaganje i izvan granica Republike Hrvatske, prije svega u državama članicama EU, ali i šire. Do sada smo sve te troškove plaćali iz Državnog proračuna, a današnjim Sporazumom je osigurano da se za njihovo održavanje, logistiku i operativne troškove izdvajaju europska sredstva. Tu se pokazuje solidarnost ne samo na terenu već i prema Hrvatskoj, koja će u budućnosti, u slučaju potrebe, moći računati i na pomoć snaga Europske unije, odnosno mehanizma rescEU. Stoga zahvaljujem svima koji su i u Europi i u Republici Hrvatskoj dali doprinos ovom projektu i prepoznali njegovu važnost i korist. Stvaramo sustav u kojem ćemo, uz povećano ulaganje u prevenciju na razini Europske unije i Republike Hrvatske, umanjiti negativne posljedice svih događaja koji nam mogu zaprijetiti tijekom ljeta, za vrijeme požarne sezone, ali i u drugim situacijama, kao što su poplave i druge prirodne nepogode –  izjavio je ministar Davor Božinović.
I.B.