VIDEO: AD HOC – Klapa koja je nabrzinu stvorila prijatelje i prvi ovosezonski ljetni hit

Klapa Ad Hoc, ne srame se reći njeni članovi, sastavljena je u jednom trenutku života onako, nabrzinu. Trebalo je tako biti za jednu priliku, no za sve druge, ostali su ono što klapu čini klapom – pjevači i prijatelji u jednom. Izbacili su i pismu „Mala“.

Morska je prije svega jer su svi članovi redom od mora, a snimili su je u Pakoštanima. Kraj vam nećemo odati, pa ipak pročitajte razgovor s baritonom, Ivanom Travicom, Johnom Littlegrassom ili Čovikom s mora. Sva tri utjelovljuju baritona u klapi Ad Hoc.

Photo: ScreenshotSastali ste se nabrzinu, pa od tud naziv klape?
– Točno tako, nabrzinu, onako spontano. Bile su neke cure iz Kandelore i pozvale nas preko Edija Nadarevića na jedan nastup. Skupljali smo se tada tek i falija je bariton. Zvali su onda mene. Duje Stanišić je predložio Matu Stručića za basa, a šta se mene tiče… Falija in je bariton, ali Duje i ja smo onda imali jednu priču, nekakvu svađu. Smatrao sam da neće bit ugodan trenutak kad se sretnemo negdi. Edi je zna za to i nije mi tija reć. Pita me „hoćeš li pivati?“. Reka san mu da neću jer liti iman obaveza, ali pita san ga tko piva. Edi je sve nabroja osim Duje. Pita me je je li mu virujen. Rekao sam da jesam ali na ponovljeno pitanje – nije mi htio odgovoriti. Tek mi je odao da basa piva Ivo Žuvela. Ušao sam u klapu na povjerenje, ali kad sam vidio da je Duje unutra, rekao sam da to ne može ići. Edi me razuvjerio, a kasnija situacija je to potvrdila. Na prvom nastupu Duje je krenuo, a mi smo improvizirali i pratili. Publika je bila oduševljena jer je cijela situacija izgledala kao stand up komedija.

Je li to istinski primjer pojma „klapa“?

– Recimo da doista i je. Duje je piva u renomiranim klapama, Edi i ja se znamo sto godina, tu su Filip Čizmin kao mladi bas s dobrom dubinom koji se i odlično uklopio u ekipu i Mario Marić koji je vrhunski tenor a ne znam kako to nisu prepoznali neki prije. Mislim da jesmo, prava smo klapa. Pazi, tu je šest Dalmatinaca, no unatoč egu, postoji i ogroman međusoban respekt.

Čovik s mora je, evo, upotpunjen s klapom

– Piva san ja u klapama i prije, a ovaj Čovik s mora je proizaša upravo iz ove klape kad smo bili na skijanju. Toliko smo klapa da smo i na to skijanje išli skupa i vatanje u đir je sasvim normalna situacija. Duje je eto danas postao dobar prijatelj za kojeg držim da je vrhunski pjevač i glumac.

Photo: Screenshot

I s vremenom ste došli do prve svoje pisme

– Da, Duje je autor i rekao je da ta pisma ima svoju priču, ali njemu nije za virovat. Naime ispričao nam je da je njegov brat imao stalnu curu koja mu nikako nije dala mira. Stalno ga je seksualno iskorištavala, na što im se žalio za ručkom. Napisao je o tome tekst na kojeg se naslonila glazba, pa nam je to poslao i bilo nam je čudno jer nije stereotipna klapska pisma. Neke smo riči minjali jer su mu prve ideje bile preslobodne pa smo to zaustavili. Ali kad smo snimali spot, tribala nam je ta „mala“. U toj ulozi našla se Nevena Dujmović, naš poznati model koja nosi revije širom svijeta. A ulogu tog nesretnika sam preuzeo ja.

Birali smo snimanje videa kad su nam ona i Duje tu. Dogodilo se da je to bio početak siječnja i to sigurno dva najledenija dana u godini, a sve se tribalo snimiti kao da se događa priko lita. Kad se skineš na -2 C, onda znaš na šta to sliči. Ja san bija u košulji i jedva san čeka da završi scena. Njoj se divin kako je izdržala.

Podijeljene uloge u spotu odražavaju vaša alterega?

– Sve je ciljano i sve Dujina ideja. On je i redatelj cijelog spota kojeg je snimao Studio 35 iz Zagreba. Odradili su to izuzetno profesionalno, pa iako Duje u većini stvari nije odustajao od svojih izvornih zamisli. Ja sam bio taj profesor koji je trebao izdržati sve što mu ta mala namjerava raditi. Duje je bio zamjenik zamjenika doministra, onako jedan bahati tipičan političar i uhljeb s čačkalicom u ustima. Edi koji je osnovao ovu klapu dobio je ulogu svećenika koja mu fenomenalno stoji. Filip je u spotu policajac, a kako je znao raditi kao redar, to mu je tako dobro sjelo. Mate je bio doktor kojem sam se krenuo žaliti, a on mi je propisao rješenje u obliku sex shopa i par spravica koje bi ženi mogle pomoći. No ništa mi, prijatelju, nije pomoglo! Ona je to odbila i ja sam morao pobjeći za Ameriku – kaže Travica i napominje da se za sad ne vraća iz Amerike u koju je virtualno pobjegao zbog seksualnog zlostavljanja u prvom videu svoje klape Ad Hoc. A kako to doista izgleda, pogledajte u novoj morskoj pismi.

Jurica Gašpar