Zahuktali radovi na lučkoj infrastrukturi diljem Pelješca i Korčule

Photo: DNŽ

TRPANJ/KORČULA – Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić obišao je u srijedu radove i lokacije projekata lučke infrastrukture na Pelješcu i otoku Korčuli.

Radi se u općini Trpanj (lokacija buduće dogradnje luke Trpanj), Orebić (školjera), Gradu Korčuli (radovi na trajektnom pristaništu Dominče), Općini Blato (dogradnja luke Prigradica) i Općini Vela Luka (radovi na marini i Pomorsko-putničkom terminalu).

– Očekuju nas vrijedne investicije u lučkoj infrastrukturi, vrijedne 420 milijuna kuna, a danas smo obišli neke od lokacija tih projekata, ali i druge investicije koje su već u tijeku . U Trpnju smo dogovorili dinamiku raspisivanja natječaja i financiranja, u Orebiću smo obišli 2,7 milijuna kuna vrijednu završenu školjeru u trajektnom pristaništu i prema informacijama s terena stanovnici Orebića su više nego zadovoljni. U Korčuli će za mjesec dana na lokaciji Dominče profunkcionirati 80 metara nove obale vrijedne 10,5 milijuna kuna. To će rasteretiti gradsku luku u Korčuli – rekao je župan Nikola Dobrodlavić te nastavio:

– U Prigradici smo obišli radove na školjeri, a u Vela Luci smo obišli radove na marini, a tom prilikom potpisan je i ugovor kojim našoj ŽLU Vela Luka osiguravamo 100 tisuća kuna za studijsku dokumentaciju za projekt ribarske luke u Vela Luci – rekao je župan.

Župan je ovom prilikom podsjetio kako Županija ima u visokom stupnju pripremljenosti projekte u lučkoj infrastrukturi vrijednosti 420 milijuna kuna za koje su osigurana sredstva iz fondova EU, putem Ministarstva mora, prometa i infrastukture, namijenjena boljem povezivanju otoka.

– Za luku Donje Čelo već je donesena odluka o financiranju u 100 postotnom iznosu od 24 milijuna kuna, a očekujemo takve odluke o za dogradnju luke Trpanj, izgradnju nove luke Perna u Orebiću, rekonstrukciju lukobrana Puntin i novu luku Polačište u Korčuli, dogradnju luke Prigradica u Općini Blato, Pomorsko-putnički terminal u Vela Luci te dogradnju luke Ubli na Lastovu – rekao je župan.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi protivljenja udruge Plavi zid izgradnji Nove luke Perna, župan je istaknuo kako je taj projekt u prostornim planovima Županije već 15-ak godina te kako se od njega neće odustati, naročito sada kada postoje europska sredstva koja se mogu iskoristiti na dobro otočana.

I.B.