PRIZEFISH Projekt upravljanja eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu

Foto: Boris Kačan

RAVENNA – Kick off sastanak, koji je održan u Ravenni 6. i 7. ožujka 2019. godine, označio je početak aktivnosti PRIZEFISH projekta. Projekt “Upravljanja eko-inovativnim lancima opskrbe u ribarstvu, kako bi se postigla dodana vrijednost jadranskih ribljih proizvoda” ili skraćeno PRIZEFISH, dio je prve prioritetne osi „Plava inovacija“ programa INTERREG Italija- Hrvatska.

Projekt PRIZEFISH financiran je od strane Europske komisije iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 2,65 milijuna eura, dok ukupni proračun projekta iznosi 3,15 milijuna eura. Projekt je započeo početkom 2019., a završava sredinom 2021. godine.

Predstavnici šest hrvatskih i sedam talijanskih partnera prvi su se put službeno sastali u povijesnoj palači Rasponi dalle Teste u Ravenni kako bi uspostavili te započeli provođenje ključnih aktivnosti PRIZEFISH projekta. Sastanak je organizirao vodeći projektni partner Međuresorni istraživački centar znanosti o okolišu Sveučilišta u Bologni (UNIBO-CIRSA), a sastankom je predsjedala prof. Alessia Cariani.

Zadarska županija jedan je od partnera, s proračunom od 349.430,00 eura koji je s 85% sufinanciran od Europske unije. Na sastanku su prisustvovale predstavnice Zadarske županije, voditeljica projekta i član Upravnog odbora Katerina Skelin te zamjenica člana Upravnog odbora Ana Maver. Županija je koordinator radnog paketa Komunikacije, čiji je cilj diseminacija projektnih ciljeva i rezultata.

Primarne aktivnosti PRIZEFISH projekta usredotočene su na razvoj i implementaciju inovativnih ribljih proizvoda s dodanom vrijednošću koju donose eko oznake kako bi se osigurala ekonomska, ekološka i socijalna održivost ribarskog sektora u Županiji, što je u skladu s ambicioznim općim ciljem projekta kojim se premošćuju teritorijalni izazovi da bi se razvio prekogranični lanac opskrbe.

Cilj PRIZEFISH projekta sažet je u krilatici “Ribarimo bolje! Ostvarimo više! Očuvajmo Jadransko more!”

I.B.