RIJEKA Vlada odobrila kredit kredit za radove na terminalu Jadranska vrata

Foto: AGCT / Facebook

RIJEKA – Vlada je na sjednici usvojila prijedlog Odluke o davanju suglasnosti Upravnom vijeću Lučke uprave Rijeka za kreditno zaduženje kod Erste&Steiermarkische bank d.d., Rijeka. Donošenjem ove Odluke daje se suglasnost za sklapanje Ugovora o kreditu za financiranje Projekta „Unapređenja infrastrukture luke Rijeka – produbljenje južnog veza na kontejnerskom terminalu Jadranska vrata“.

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ističu da su Lučkoj upravi Rijeka za navedeni projekt prethodno odobrena bespovratna sredstva iz programa Connecting Europe Facility (CEF), i to u maksimalnom iznosu u od 2,8 milijuna EUR-a, dok će se preostali 80%-tni dio iznosa sa 14,6 milijuna  EUR-a financirati sredstvima Lučke uprave.

Modernizacijom i produbljenjem kontejnerskog terminala „Jadranska vrata“ i ova će luka, poput drugih jadranskih luka, moći prihvatiti najveće brodove matice.

Jedan od takvih je i Maersk Havana čiji su boravak u Luci Rijeka ovjekovječili dronom i objavili na svojoj Facebook stranici z tvrtke Maersk​. Nakon ovoga, na terminal stiže i Havanina sestra Herrera. Ovi brodovi pripadaju H-klasi Maerskovih brodova i sa svojih 15 000 TEU kapaciteta rekordirima među kontejnerašima koji dolaze u Rijeku/Sjeverni Jadran, napominju iz Adriatic Gate Container Terminal – AGCT.

https://www.facebook.com/Maersk/photos/a.237416359634631/2372222996153946/?type=3

D.G.