3 min. čitanja

Balansiranje podvodne puške

Balansiranje podvodne puške
Foto: Tomo Velić

Balansiranje podvodne puške za neke je ribolovce jedna od najbitnijih stavki, a današnje podvodne puške i rolleri se poprilično jednostavno balansiraju.

Problem koji se javlja kod drvenih trupaca za razliku od aluminija i karbona je upravo u mogućnosti težih ili lakših setupova kada trebamo dodati ili maknuti olova. Klasične drvene puške mogu imati od dva do četiri gavona za olova, a osobno smatram kako su tri sasvim dovoljna.

Photo: David Počekaj, Granda sub / Gorgonija

Na klasičnim sistemima sa dvije i tri gume dovoljno će biti dodati olovo u prednjem gavonu ili pak maknuti dio olova za teži ili pak lakši harpun, za što je potrebno skinuti samo jedan šaraf. U zadnjem djelu ispod mulinela imamo također gavon sa olovom koji u najčešćem slučaju mičemo ili dodajemo ovisno da li imamo kameru s nosačem na pušci.

Gavon ispod mulinela bi mogao u prosjeku na manjim puškama imati do 60 g, na srednjim 100-tinjak dok na većim i do 150 g olova.

Velike oceanske puške mogu imati i setup s puno težim i dužim harpunima sa slip tipom ali su najčešče armane bez mulinela pa se može predvidjeti karbonska pločica za pokrivanje potrebnih olovnih umetaka.

Takva puška zna biti u rukama ribolovca cijeli dan i ista bi trebala biti balansirana na način da lagano tone bez da umara ruku ribolovca.

Photo: David Počekaj, Granda sub / Gorgonija

Kod rollera i duplih rollera dobro je ojačati ručku u karbonu i urezati čim pliće gavon za 30-40 grama olova kako bi imali mogućnost montaže inox nosača kamere, kameru te veliki mulinel sa primjerice 150 metara konopa i debeli harpun do 9 mm.

Plovnost ovisi i o samom drvu od kojeg smo izradili roller. Ako ima više okumea, tika ili mahagonija koji su materijali s nešto manjom plovnosti, tri gavona su nam sasvim dovoljna. Takvu pušku najlakše ćemo balansirati upravo dodavanjem nešto više olova ispod ručke pa ispod mulinela i naknadno u prednjem djelu.

Photo: David Počekaj, Granda sub / Gorgonija

Kako je balans za svakog ribolovca i tehniku malo drugačiji stvar je vrlo osobna. Meni je na malim puškama i rollerima teži prednji kraj dok je na većim rollerima blago lakši prednji kraj. Na srednjim puškama dodajem i postavim olova koliko mi treba ovisno o dubini i valovima.

Pretpostavljam da većina ribolovaca ne mijenja često setup pa će standardno balansiranje biti dovoljno.

Imajmo u vidu da je prednost drvene puške upravo balans i njena šasija koja može imati bilo kakav oblik kako bi bolje prodirala kroz vodu i bila bolja ovisno o sustavu, odnosno izrađena na svakakav način.

Kao poklopce predlažem inox ili karbonske pločice jer obje imaju veliku trajnost, dok se za olova mogu napraviti kalupi u drvo koji su vrlo jednostavni i učinkoviti.

Photo: David Počekaj, Granda sub / Gorgonija

David Počekaj; Granda sub – Gorgonija

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.