1 min. čitanja

Najveći električni trajekt na svijetu između Švedske i Danske plovi 46 puta u 24 sata

Električni trajekt koji prometuje između Helsingborga u Švedskoj i Helsingøra u Danskoj, u službu je ušao u studenom 2018. godine. Relaciju od samo 2,5 NM u 24 sata prijeđe čak 46 puta!

Posada se brine o tome da se napunjenost baterija održava u rasponu od 40-66% kapaciteta. U svakoj od luka se nalazi brzi punjač, pa baterije imaju uvijek dovoljno energije za prelazak na drugu stranu. Primjerice s jednim punjenjem baterija bi mogla prijeći 8,7 NM, što je za ovu udaljenost više nego dovoljno. Samo za slučaj hitnosti, brod je opremljen i dizel motorom.

Očekuje se da će baterija preživjeti nekih 5 godina, možda i više, dok je razdoblje povrata investicije oko 8 godina. Punjenje je automatizirano i traje manje od minute, dok boravak trajekta u svakoj od luka traje 9 minuta.

Ova trajektna linija s prijelazima u razmaku od 15 minuta, godišnje preveze više od 7 milijuna putnika i gotovo 2 milijuna vozila.

U Hrvatskoj koja ima nekoliko kraćih trajektnih linija, valjalo bi izdvojiti onu najisplativiju između Zadra i Preka. Razmišljaju li privatni koncesionari ili naš najveći brodar Jadrolinija o ovoj opciji, vjerojatno će pokazati vrijeme.

https://www.youtube.com/watch?v=rE_M1n-ClOA

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.