Posada dubrovačkog broda za traganje i spašavanje dala otkaze

Photo: Brodosplit

DUBROVNIK – Trojica članova posade broda “Danče”, dubrovačke Lučke kapetanije, koji služi za traganje i spašavanje na moru – kao što u Splitu služi brod “Pojišan”, u Šibeniku brod “Šibenik ili u Rijeci “Vid” – dala su otkaze i više ne rade na spomenutom plovilu.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, trojica članova posade, odnosno jedan od dvojice zapovjednika, i dvojica strojara, na “Danču” više ne rade od 1. svibnja. Brod od tada ne može isplovljavati u akcije traganja i spašavanja (SAR – search and rescue), za što je i predviđen.

Kako svaki brod lučke kapetanije za traganje i spašavanje ima po dvije posade, koje čine po jedan zapovjednik, strojar i mornar, jasno je da brod “Danče” ne ispunjava ni osnovni kriterij, a to je da ima kompletnu posadu koja u danom trenutku, u roku od nekoliko minuta, može isploviti na pučinu.

Zainteresiranih ima

Na “Danču”, koji je privezen za kraj, trenutačno su jedan zapovjednik i dva mornara, a tako nepotpuna posada ne može i ne smije isploviti na otvoreno more.

I to se sve u Dubrovniku događa u osvit nove turističke sezone, koja je već pokucala na vrata i za vrijeme koje treba očekivati pojačan pomorski promet u dubrovačkom akvatoriju, kao i posjet gostiju južnom Jadranu.

Trojica članova posade broda “Danče” koja su dala otkaz, otišla su – kako doznajemo – raditi na vatrogasnu brodicu dubrovačkih vatrogasaca jer su im tamo bolji uvjeti za rad.

Istovremeno, Ministarstvo pomorstva još uvijek nije raspisalo javni natječaj za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta na “Danču”, iako zainteresiranih za rad na brodu Lučke kapetanije ima.

Tako su od četiri broda lučkih kapetanija od Dubrovnika do Rijeke samo dva u funkciji, i to “Pojišan” iz Splita, koji je nedavno stigao iz remonta u kojemu je bio gotovo tri mjeseca, i brod “Šibenik”, koji pokriva šibensko plovno područje. “Danče” ne smije isploviti jer nema posadu, a riječki “Vid” je u remontu.

Prekršaji na moru

“Pojišan”, koji je dugo vremena bio izvan upotrebe i koji je imao mnoge manjkavosti, napokon je priveden svrsi, odnosno na njemu je sve promijenjeno, pa tako i neadekvatni radari, pa “Pojišan” sada sa svoje dvije posade može neometano obavljati pomorske zadaće.

Brodovi lučkih kapetanija, osim traganja i spašavanja na moru, služe i za prijevoz s otoka teško oboljelih osoba, kao i onih koji na moru ili kopnu (otoku) dožive srčani ili moždani udar, odnosno nastradaju u nekoj nesreći.

Također, ovi brodovi, poglavito u turističkoj sezoni, kontroliraju sigurnost plovidbe (sankcioniraju glisiranja, prekršaje brodova…).

Tko će do daljnjega prevoziti bolesne s otoka, stradale na moru, tko će tragati za nestalima i tko će sankcionirati prekršitelje na moru u Dubrovačkoj županiji, ostaje vidjeti. “Danče”, za sada, sigurno neće.

Slobodna Dalmacija