Pronađeno tijelo nestalog ronioca

Photo: Facebook

Ronilac iz Zaglava koji je nestao jučer oko 17 sati, pronađen je danas mrtav kod otoka Ista. Brodica je nešto ranije pronađena 1 NM od otoka Škarde, potvrdio nam je David Radas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Kako doznajemo, radi se o Ericu Šešelji, iskusnom 50-godišnjem voditelju tečaja za ronioce kojem je vjetar najvjerojatnije otpuhao brodicu, nakon čega je skočio u more da je dohvati. Zaronio je i nije se pojavio na površini.

Eric je u Zaglav, mjesto odakle su mu roditelji, doselio 1996. iz Vancouvera u Kanadi i pokrenuo je posao vođenja gostiju na, kako je sam opisao na svojoj stranici “nezaboravne ronilačke pozicije”. Volio je svoj posao i volio je snimati svoje zarone, pa je tako snimio i jučerašnji ronilački izlet, koji nije trebao biti ništa drugačiji nego onaj kojeg je redovito radio.

 

U međuvremenu je pristiglo i službeno izvješće Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o jučer i danas poduzetim koordiniranim aktivnostima u Zadarskom akvatoriju, u cilju pronalaska nestalog ronioca, koje je okončano danas, nažalost, pronalaskom njegova tijela.

TIJEK AKCIJE TRAGANJA I SPAŠVANJA

Službenici MRCC Rijeka pokrenuli su koordiniranu akciju traganja u arhipelagu Dugog otoka za roniocem, E.Š. (rođen 1969. godine), državljanin Republike Hrvatske, čiji nestanak su jučer, 27. svibnja u 17.19h prijavili članovi ronilačke skupine, koju je nestali vodio u uvali Brbišćica.

Uz Lučku kapetaniju Zadar i lučke ispostave Sali i Božava u akciju traganja uključena je Pomorska policija Zadar, pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva Sali (DVD), pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) te Obalna straža, čije zračne jedinice nije bilo moguće angažirati tijekom jučerašnjeg traganja, s obzirom na nepovoljne vremenske uvjete na moru, praćene jakom južinom.

Akcija traganja za nestalim roniocem započela je netom po zaprimljenoj dojavi, a područje traganja tijekom jučerašnjeg dana obuhvatilo je arhipelag Dugog otoka, od uvale Barbišćica prema uvali Sakarun, na sjeverozapadnoj strani Dugog otoka, sukladno smjeru vjetra i morskoj struji.

U 18.15h iz Pomorske policije Zadar prenijeli su obavijest službenicima MRCC Rijeka da su pripadnici DVD Sali pronašli ronilačku opremu na obali dugog otoka, nedaleko pozicije nestanka, ali ne i ronilačku brodicu nestaloga te je kopneno traganje nastavljeno uz obalu otoka, dok je gsm – triangulacijom putem signala ustanovljeno da ronilac u trenutku nestanka kod sebe nije imao mobilni uređaj, budući je isti lociran u vozilu nestaloga.

Pripadnici HGSS-a u sklopu traganja koriste zračne dronove, a MRCC Rijeka putem Obalne radio postaje ORP Splitradio od jučer emitira poziv hitnosti (PAN-PAN) prema svim sudionicima u pomorskom prometu područje traganja za nestalim roniocem.

Pomorsko traganje jučer u 20.36h zaključeno je u Velome Ratu te je nastavljeno jutros, 28. svibnja u 05.30h. 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2454114174622821&set=pcb.2454115501289355&type=3&theater

NASTAVAK TRAGANJA – PRONALAZAK TIJELA NESTALOG RONIOCA 28.05.2019.

Budući da su vremensku uvjeti tijekom jutra bili povoljniji, iz MRCC Rijeka u dogovoru sa zapovjedništvom Obalne straže angažirane su zračne jedinice te je u prvoj etapi, od 05.50h područje traganja pretraživao zrakoplov tip ‘Pilatus’, a nastavno je zračno traganje nastavljeno angažiranjem helikoptera iz sastava Obalne straže, sa pripadnicima HGSS-a.

Danas u 09.55h službenici MRCC Rijeka zaprimili su obavijest Lučke kapetanije Zadar, čiji službenici su pronašli napuštenu brodicu nestalog ronioca na poziciji jedne nautičke milje zapadno od otoka Škarda, slijedom čega se intenzivno traganje za nestalim nastavilo, a u suradnji sa Policijskom upravom Zadarskom u potragu su angažirani i pripadnici interventne ronilačke jedinice Pomorske policije Zadar te je područje pomorske potrage prošireno od pozicije nestanka prema sjeverozapadu u smjeru Ista, Molata i dalje, kao i obalno područje Velog Rata u smjeru jugoistoka i dalje.

Nažalost, u 10.45h službenici Lučke kapetanije Zadar dojavili su o pronalasku beživotnog tijela nestalog ronioca, uz obalu otoka Ista., slijedom čega je MRCC Rijeka obavijestila sve uključene jedinice o prekidu daljnjeg traganja, a sva daljnja postupanja u nadležnosti su Policijske uprave Zadarske.

D.G.