Foto: Daniel Pavlinović

Najhladniji svibanj u posljednjih tridesetak godina i treći najhladniji u posljednjih 70 godina. Samo dva puta dosad srednja dnevna svibanjska temperatura bila je u Zagrebu niža nego ove godine. Niža od 20 °C posljednji je put bila davne 1991. godine. Uz to, postoji mogućnost da nadmaši čak i dosad najkišovitiji svibanj 1954. i postane i najkišovitiji mjesec u godini. Za to bi do petka trebalo pasti još četrdesetak litara što nije nemoguće.

Sutra ćemo najvjerojatnije dobiti 20 do 30 mm, prekosutra još 10 do 20, a poneki pljusak mogao bi se zalomiti i u petak. Taman! I u Splitu će srednja maksimalna temperatura najvjerojatnije ostati ispod 20 °C što je također usporedivo s istom 1991. godinom. Slabi smo i sa suncem, imali smo u ovom divnom proljetnom mjesecu jedva šezdesetak posto prosječnog osunčavanja, pa ne čudi činjenica da nam se koža još nije uspjela naviknuti na ovogodišnje sunce, piše Dunja Mazzocco Drvar za RTL.

U ovo doba godine UV indeks je sredinom dana prosječno oko 8, vrlo visok, a nas su dosad dobrano štitili oblaci i zadržavamo se uglavnom ispod 6. Stoga, kad se oblaci napokon raziđu, a hoće, ne zaboravite na zaštitu od štetnog sunčevog zračenja! Sve u svemu, i na moru i na kopnu imamo svibanj s karakteristikama ranoga proljeća, takav od kakvih smo se već odviknuli. Velike količine kiše i osjetno niže temperature i zemlje i mora imat će utjecaja i na ljetno vrijeme, no o tom u nekom od naših sljedećih tekstova. Završimo sada najprije taj neobični svibanj.

Na Jadranu će srijeda i četvrtak biti vrlo kišoviti, pri čemu se u Istri, na Kvarneru i dijelu sjeverne Dalmacije očekuje obilna kiša, lokalno i do 70 mm oborine. Glavnina će pasti u srijedu prijepodne, ali se sporadično očekuje i u srijedu popodne i tijekom četvrtka. Bura će u četvrtak otjerati oblake i donijeti stabilizaciju, ali ne baš potpunu. Mala mogućost za kišu ipak postoji i dalje, osobito na južnom Jadranu. Nakon svježije sredine tjedna, ponovno sve toplije, u subotu i nedjelju već ponovno oko 25 °C.

RTL