Međunarodni pomorski sud naredio Rusiji oslobađanje brodova i mornara ukrajinske mornarice

Photo: Screenshot

Međunarodni sud za pomorsko pravo (ITLOS) naredio je Rusiji oslobađanje triju brodova ukrajinske mornarice i 24 vojnika koji su lani uhićeni.

Sud je 25. svibnja odlučio da “Ruska Federacija odmah pusti ukrajinske ratne brodove „Berdyansk“, „Nikopol“ i „Yani Kapu“ i vrati ih u pritvor Ukrajine”, prenosi Pomorac.net.

Osim toga, odlučio je da će Rusija “odmah osloboditi 24 uhićena ukrajinska vojnika i dopustiti im da se vrate u domovinu.”

U studenom 2018. godine Rusija je zaplijenila brodove i uhitila pomorce nakon sukoba koji su se dogodili nakon što su brodovi pokušali ući u Azovsko more preko Kerčkog tjesnaca. Dva ukrajinska mala oklopna artiljerijska čamca i lučki tegljač izvršili su planirani tranzit iz luke Odessa u luku Mariupol u Azovskom moru kad su uhićeni, objasnilo je ukrajinsko Ministarstvo obrane.

Nedavni nalog suda uslijedio je nekoliko tjedana nakon što je Ukrajina ITLOS-u podnijela zahtjev za puštanje uhićenih pomoracai vraćanje brodova.

Ukrajina je također zatražila od suda propisivanje privremenih mjera kojima se od Rusije traži obustavljanje kaznenih postupaka protiv 24 pomorca i da se suzdrži od pokretanja novih. Međutim, sud to drži nepotrebnim.

Sud smatra prikladnim naložiti objema stranama da se suzdrže od poduzimanja bilo kakvih radnji koje bi mogle otežati ili produžiti spor.

World Maritime News, Pomorac.net