Međunarodni pomorski sud naredio Rusiji oslobađanje brodova i mornara ukrajinske mornarice

Međunarodni sud za pomorsko pravo (ITLOS) naredio je Rusiji oslobađanje triju brodova ukrajinske mornarice i 24 vojnika koji su lani uhićeni.

Sud je 25. svibnja odlučio da “Ruska Federacija odmah pusti ukrajinske ratne brodove „Berdyansk“, „Nikopol“ i „Yani Kapu“ i vrati ih u pritvor Ukrajine”, prenosi Pomorac.net.

Osim toga, odlučio je da će Rusija “odmah osloboditi 24 uhićena ukrajinska vojnika i dopustiti im da se vrate u domovinu.”

U studenom 2018. godine Rusija je zaplijenila brodove i uhitila pomorce nakon sukoba koji su se dogodili nakon što su brodovi pokušali ući u Azovsko more preko Kerčkog tjesnaca. Dva ukrajinska mala oklopna artiljerijska čamca i lučki tegljač izvršili su planirani tranzit iz luke Odessa u luku Mariupol u Azovskom moru kad su uhićeni, objasnilo je ukrajinsko Ministarstvo obrane.

Nedavni nalog suda uslijedio je nekoliko tjedana nakon što je Ukrajina ITLOS-u podnijela zahtjev za puštanje uhićenih pomoracai vraćanje brodova.

Ukrajina je također zatražila od suda propisivanje privremenih mjera kojima se od Rusije traži obustavljanje kaznenih postupaka protiv 24 pomorca i da se suzdrži od pokretanja novih. Međutim, sud to drži nepotrebnim.