Ministarstvo raspisalo anketu o stanju u hrvatskom ribarstvu

Foto: Morski.hr / Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede u okviru procesa strateškog planiranja za sljedeće proračunsko razdoblje (2021.-2027.) provodi anketu o očekivanjima i mogućnostima za hrvatsko ribarstvo u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo (EPFR).

U opisu ankete kažu da će mišljenje ribara pomoći u ocjeni ključnih izazova s kojima se danas suočava hrvatsko ribarstvo i određivanju budućeg smjera promjena, uključujući, gdje je to primjereno, promjenu politike.

Iz Ministarstva napominju da odgovori neće biti javno dostupni, već će prikazati samo objedinjene podatke.

U popisu je navedeno osam “izazova” koji imaju utjecaj na hrvatsko ribarstvo. Uz svaki su izazov navedena moguća rješenja.

Tolušić pozvao ribare na zajedničko djelovanje

Ribare je pozvao i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić:

“Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je proces izrade strateških dokumenata kojima će se odgovoriti na izazove u sektoru poljoprivrede i ribarstva za razdoblje nakon 2020. godine. S tim je ciljem prošle godine ugovoren program savjetodavnih usluga sa Svjetskom bankom.

Zajedno sa svima vama želimo utvrditi smjernice djelovanja i ciljeve poljoprivredne i ribarstvene politike, kao odgovor na potrebu unapređenja stanja u sektoru, povećanja konkurentnosti te stvaranja preduvjeta za održivi gospodarski i društveni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske.

Okvir za stratešku transformaciju poljoprivrede i ruralnog prostora te ribarstva dobiti ćemo izradom dva ključna dokumenta, popraćena konkretnim akcijskim planovima za daljnje djelovanje:• Nacionalna strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja
• Višegodišnji plan razvoja ribarstva

Istovremeno, ovim ćemo djelovanjem udariti temelje za nadolazeći proces programiranja i u potpunosti spremni dočekati sljedeći ciklus Zajedničke poljoprivredne politike i Zajedničke ribarstvene politike EU 2021.-2027.

Ova Internet stranica biti će centralno mjesto razmjene mišljenja i informacija između projektnog tima i zainteresirane javnosti. Stoga vas pozivamo da budete naš redovni gost, aktivno sudjelujete u svim fazama procesa i zajedno s nama omogućite razvoj moderne poljoprivrede i ribarstva u sljedećem desetljeću”, obratio se ribarima Tolušić.

Želite li pomoći Ministarstvu da pokuša shvatiti probleme ribara kroz anketu koju su sastavili, svoje odgovore možete odabrati i napisati OVDJE.

D.G.