Ugljan, Murter i Hvar na festivalu maritimne baštine u Francuskoj

Photo: Remi Jouan/Wikimedia

Na Europskom festivalu maritimne baštine “Tjedan zaljeva Morbihan 2019.” u gradu Vannesu u Francuskoj Hrvatsku će od 27. svibnja do 2. lipnja predstavljati otoci Ugljan, Murter i Hvar.

Pod nazivom “Hrvatska – tamo gdje jarboli pišu priče”, u organizaciji Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita, pomorsku baštinu triju otoka prezentirat će Preko, Betina i Vrboska, piše portal Naši školji.

– Na poziv organizatora festivala, Hrvatska će se na jubilarnom desetom festivalu u pokrajini Bretanji predstaviti u sklopu paviljona “Le Grand Comptoir des Fêtes Maritimes d’Europe”. Veselimo se ponovnom putovanju u Francusku gdje Cronaves, zahvaljujući dosadašnjim predstavljanjima, ima odličan rejting u velikoj europskoj pomorskoj obitelji. Kako Udruga Cronaves uvijek nastoji ravnomjerno promovirati cijeli hrvatski Jadran, ovo putovanje odlična je prilika za ispričati i širu priču. Tako su u ovogodišnji program pored Staroga Grada uključeni i Muzej drvene brodogradnje iz Betine, Muzej Općine Jelsa i Udruga Lantina iz Vrboske te Općina Preko i POU Dom na žalu s otoka Ugljana, koji su zajedničkim snagama priredili vrlo interesantnu izložbu „Tragom male drvene brodogradnje – najavljuje Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge Cronaves, te napominje da festival “Tjedan zaljeva Morbihan“ posjeti oko 500.000 ljudi, u završnoj paradi na Atlantskom oceanu sudjeluje oko 1200 brodova iz nekoliko europskih zemalja pa se s razlogom očekuje veliki posjet hrvatskoga paviljona koji je smješten u središnjem dijelu rive u Vannesu.

Izložbu „Tragom male drvene brodogradnje“ osmislile su ravnateljica betinskoga muzeja Kate Šikić Čubrić i ravnateljica Muzeja Općine Jelsa Marija Plenković, suautorica je Andrina Luić, a grafički ju je oblikovao Lovro Vudrag.

– Izložba je nastala kao rezultat suradnje naših muzeja i Udruge Lantina iz Vrboske, koncipirana je tako da posjetitelj iz nje može naučiti više o malim drvenim brodovima koji su stoljećima bili hranitelji otočnog i priobalnog stanovništva Dalmacije. Dokumentima, fotografijama i alatima pričamo priču o gajetama i leutima, brodograditeljskim znanjima i umijećima koji su potrebni da se izradi drveni brod, ali stavljamo ih i u današnji kontekst kad ti brodovi imaju izmijenjenu ulogu u odnosu na njihov značaj u prošlosti. Drugi dio izložbe posvećen je betinskoj brodogradnji i povijesti brodarstva Vrboske, a treći povijesti brodarstva otoka Ugljana, odnosno Preka i velikoj ulozi gajete Cicibele koja je za obitelj Gregov iz Preka sagrađena u Betini. Dosad su izložbu posjetitelji vrlo dobro primili, a sada je dobila i međunarodni karakter, što nas iznimno raduje. Zamisao je da izložba putuje od mjesta do mjesta, a poveznica su nam mali drveni brodovi, nekad i danas, pojasnila je ravnateljica Muzeja drvene brodogradnje iz Betine Kate Šikić Čubrić.

U Vannesu će se predstaviti i hrvatski turizam, posebno luke nautičkog turizma, jer je naša zemlja u Francuskoj prepoznata kao jedna od najboljih nautičkih destinacija. U hrvatskom paviljonu 31. svibnja održat će se “Hrvatski dan” na kojemu će posjetitelje pozdraviti veleposlanik Hrvatske u Francuskoj Filip Vučak i direktorica ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu Daniela Mihalić Đurica.

Sudjelovanje Hrvatske na festivalu „Tjedan zaljeva Morbihan“ održava se pod pokroviteljstvom ministarstava kulture te vanjskih i europskih poslova, Hrvatske turističke zajednice, Splitsko-dalmatinske županije, TZ Grada Splita, TZO Betina, TZO Preko, Općine Preko, Muzeja Staroga Grada, Muzeja Općine Jelsa i Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Naši školji