Učenicama iz Rovinja za dokumentarac o maškarama međunarodna pohvala

Photo: Screenshot

ROVINJ – Završen je međunarodni natječaj “CulturVideo” za najbolje video uratke učenika osnovnih i srednjih škola na temu nematerijalne kulturne baštine, a kratki dokumentarac o maškarama u Rovinjskom Selu donio je posebnu pohvalu učenicama 8.b OŠ “Jurja Dobrile” iz Rovinja

Maškare koje se održavaju u Rovinjskom Selu potaknule su profesoricu hrvatskog jezika i povijesti u OŠ “Juraj Dobrila” Tamaru Perković da svoj 8.b na jedan dan odvede upravo tamo kako bi naučili osnove snimanja dokumentarnog filma, ali i upoznali važan dio nematerijalne kulturne baštine Rovinjskog Sela.

Svi su učenici bili vrijedni, no osmašice Karolina, Azra i Lana snimile su kratki dokumentarni flm koji je duljinom i temom odgovarao propozicijama međunarodnog natječaja za najbolje učeničke video uratke na temu nematerijalne kulturne baštine “CulturVideo” u sklopu projekta Culturecovery. Njihov video uradak “Maškare u Rovinjskom Selu” poslan je na natječaj na kojem je osvojio najveći broj lajkova u svojoj kategoriji, ali i posebnu pohvalu žirija koji je, osim kvalitete, uočio i činjenicu da su se mlade autorice jedine potrudile napraviti i prijevod na engleski!

Azra, Karolina i Lana o iskustvu snimanja kratkog dokumentarnog filma kažu:” U školi smo dobili zadatak da napravimo kratki dokumentarni film, a tema su bile maškare u Rovinjskom Selu.

Cijeli razred je imao priliku sudjelovati u seljanskim maškarama, a za vrijeme povorke svaka grupa učenika morala je napraviti nekoliko intervjua koje će koristiti u filmu. Mi smo tako odabrale gospodina Alda Pokrajca koji je nekoć bio novinar. On nam je ispričao legendu o medvjedu vorki te nas upoznao s tradicijskim jelima koja se jedu u vrijeme maškara. Zatim smo u povorci uočili jednu učenicu osnovne škole koju smo uključili jer smo htjele pokazati da ljudi svih generacija mogu sudjelovati i uživati u povorci. Iskreno smo uživale snimajući i montirajući ovaj film. Sudjelovanje u veselim maškarama Rovinjskog sela bilo je nezaboravno iskustvo tako da nas posebna pohvala koju nam je dodijelio žiri natječaja “CultuVideo” jako raduje. Ali bez fritula i sjajnog društva to ne bi bilo to!”

“CulturVideo” natjecanje je u video uratcima organizirano u sklopu EU projekta CULTURECOVERY s ciljem povećanja vrijednosti nematerijalne kulturne baštine, a za titule najboljih borilo se čak 46 uradaka među kojima njih 10 iz Hrvatske. Natječaj se provodio u zemljama članicama (Austrija, Hrvatska, Italija, Poljska, Slovenija, Mađarska) obraćajući se učenicima osnovnih i nižih srednjih koji su snimali video uratke u tri kategorije. Pobjede su odnijeli mladi autori iz Mađarske, Austrije i Italije:

Kategorija: Teritorij / Krajolik / Građevine / Spomenici
Balatonfüredi Radnóti Miklós Általános Iskola, Mađarska (Video: A Balatonfüredi Savanyúvíz)

Kategorija: Tradicija / Povijest / Kultura
Neue Mittelschule Peter Rosegger Krieglach, Austrija (Video: The Tannenquirl)

Kategorija: Prirodna baština
IC Castiglione di Cervia, Scuola Primaria, Class IV, Italija (Video: Il Fiume Savio e il Bosco del Duca)

Natječaj je jedna u nizu aktivnosti projekta CULTURECOVERY posvećenog očuvanju i obnavljanju nematerijalne kulturne baštine Srednje Europe kroz ekomuzeje, kao pokretače lokalnog rasta. Svi primljeni videozapisi mogu se pogledati na YouTube kanalu projekta CULTURECOVERY – VIDEO CONTEST.

Silvija Jacić