Porezni inspektori odalamili po ribarnici: “Čekaju li tako revno i ispred ministarstava?”

Foto: Youtube/Screenshot

SPLIT – Porezni inspektori jučer su kažnjavali prodavače na splitskoj ribarnici. Nastradalo ih je barem dvoje: kod Mirjane su našli višak u blagajni, dok je na “banku” kojim upravlja nama anonimni gospodin – nazvat ćemo ga Prekršitelj – riba, navodno, prodana bez računa. Podaci kažnjenih su poznati redakciji, ali ih više nego razumljivih razloga s njima ne žele u javnost. 

Ako ste sada oduševljeni funkcioniranjem pravne države i poreznih organa pozivamo vas da, kao prvo, razmislite jesu li poreznici ovako revni i predani u provjeri poreznih obveza, na primjer, građana Tomislava Tolušića i Lovre Kuščevića, piše Index.

Kao drugo, pozivamo vas da pročitate što su nam dan kasnije na ribarnici izjavili Mirjana i Prekršitelj. Ne žele da im objavimo imena, ni slike. “Ionako znaju kod koga su jučer bili, kad izađe to šta pišeš, doće opet i udrit nam novu kaznu”, priča Prekršitelj.

A zašto ne radi po zakonu?

– Zato jer ne možeš ribarnicu fiskalizirat. Trebalo bi porez naplaćivat paušalno, tako je svugdi u svitu. Kad imam 100 kašeta ribe, ja jednostavno ne mogu izdavat račune za svaku prodanu, jer se svima žuri prodat ribu. Riba ne smi ostat, a svak gleda sebe, svi žurimo – priča Prekršitelj u jednom kafiću pored ribarnice. On je, inače, poslovođa u kažnjenom obrtu.

Nije cilj prevariti, nego sve prodati i ići kući / Photo: Franko Alujević

“Oni stoje sa strane i samo čekaju da napraviš grešku. Ovo nema smisla”

– Prvo smo kupili kasu od 11 iljada kuna. Nije valjala. Uzeli smo drugu, bržu, od 16 iljada kuna. Ona radi kako radi i koliko može. Jučer doša inspektor, kupio mole za 25 kuna i otiša. Vraća se posli par minuta, kaže prodavačici da mu nije izdala račun. Šta je najgore, u onoj gužvi nije se sitila pitat da provjeri je li mu račun u kesi. Na kraju dana smo provjeravali, izdali smo sve račune. Prošli put su nas kaznili 36 iljada kuna jer kasa nije bila uključena. Žalili smo se, još nije stigla odluka. Ali tada smo i bili krivi. Kolika će sada bit kazna, ne znam, još traje procedura, sad triba ić kod inspektora na razgovor, traje to. Ali to nije bitno. Nebitan je ovaj slučaj, bitno je da ovo nisu uvjeti za rad. Ispadaš kriv kako god okreneš, često ne možeš udrit svaki račun, a oni stoje sa strane i samo čekaju da napraviš grešku. Danas smo opet tukli sve račune jer smo imali malo ribe. Inspektori znaju da niko ne radi 100 posto ispravno i samo dođu na peškariju ubrat lovu, uvate dva-tri dnevno i to je to. Bili su i danas. Oni kao žele suzbit rad na crno, a prisiljavaju te da radiš na crno, da prodaš ribu negdi drugo, jer ovo nema smisla – priča Prekršitelj.

– Prošla kazna 36 iljada kuna. Neka ostane toliko. Plus kasa od 16 iljada kuna. Znaš li koliko ribe treba prodat za to? – pita novinare koji tvrde da nemaju pojma.

Mirjana priča sličnu priču.

– Ima misec dana da nas je carinska inspektorica kaznila s 12 tisuća kuna. Kupila je ribu za deset kuna, nije dobila račun. A jučer… rekla sam radnici da sve tuče, znamo da su inspektori u điru, ali valjda nije. Bila je gužva, on je sta sa strane, gleda je par minuta, onda je doša i reka da zaključi blagajnu. Imala je 1045 kuna viška – govori Mirjana.

Photo: Pixabay

“Nestalo je para u državnoj kasi pa dođu ovamo”

Ni ona ne zna koliko će biti kažnjena.

– Nemoguće je radit ovaj posal i izdavat račune. Ne zakidam državu koliko oni misle da je zakidam, niti joj mogu nadoknadit ono šta su drugi ukrali. Vataju nas male. Meni su 62 godine, imam 42 godine staža, radila sam u Jugoplastici, sin i ćer su mi vlasnici ovog posla, imamo svoj brod, šest radnika, ulivamo naftu, plaćamo poreze, nemamo ni kune duga. Ali, bože moj, nestalo je para u državnoj kasi, pa dođu ovamo – priča Mirjana.

Ni ona ne bi da joj objavimo ime, prezime i sliku, jer to znači nove probleme s institucijama Republike Hrvatske koje češljaju poslovanje prodavača na ribarnici.

Kad se već ne smiju baviti ozbiljnijim poslovima.

Iz Indexa kažu da su pitali i Poreznu upravu o jučerašnjoj akciji na ribarnici. Odgovori li, objavit ćemo.

Index