U Šibeniku počinje D-Marin ORC Svjetsko prvenstvo

Photo: Dragan Zrnčević

ŠIBENIK – Grad Šibenik, D-Marin i Jedriličarski klub Val najavili su početak najvećeg sportskog događanja koje danas započinje u Šibeniku – D-Marin ORC Svjetsko prvenstvo. Tijekom šestodnevne međunarodne regate u lipnju, marina D-Marin Mandalina, Jedriličarski klub Val i Grad Šibenik bit će domaćini ovog događanja na kojem se očekuje sudjelovanje 113 jedrilica te više od 1.000 jedriličara iz cijeloga svijeta.

– Ovo svjetsko prvenstvo predstavlja događaj od posebnog značaja za Šibenik jer povezuje jedrenje, naše prekrasno more te bogatu šibensku baštinu. Osim što nas pozicionira kao važno odredište na svjetskoj nautičkoj karti, predstojeći jedriličarski spektakl izvrsna je promocija Šibenika kao turističke destinacije – najavljuje Željko Burić, gradonačelnik Grada Šibenika.

– Uvjereni smo da će D-Marin ORC Svjetsko prvenstvo biti spektakularno natjecanje organizirano na najvišoj mogućoj razini. Organizaciju, koja je trajala točno godinu dana, na svojim leđima iznijeli su članovi JK Val Šibenik, svi redom volonteri, kojima treba odati priznanje na obavljenom ogromnom poslu. To su vrijedni ljudi koji neizmjerno vole ovaj grad, svoj klub i jedrenje. Bio je to za nas velik i zahtjevan projekt čija važnost za lokalnu sredinu nadmašuje samo sportski aspekt – izjavio je Marin Paić, predsjednik JK Val Šibenik.

– Hrvatsko jedrenje treba biti zahvalno Dogus grupi, ne samo na trudu koji ulažu u razvoj jedrenja i dovođenja vrhunskih svjetskih regata u Hrvatsku, već i kroz sponzorstvo našeg najuspješnijeg olimpijskog tima. Važni su doprinos i logistika Grada Šibenika i nadasve Jedriličarskog kluba Val bez kojih realizacija ovako velikog sportskog događanja ne bi bila moguća“, zaključio je Zlatko Taritaš – predsjednik Hrvatskog jedriličarskog saveza.

Službeno otvaranje regate počinje u nedjelju 2. lipnja, na šibenskom trgu između katedrale Sv. Jakova i Gradske vijećnice.

Svi zainteresirani imat će priliku pogledati jedrilice izbliza jer će, osim u marini D-Marin Mandalina, biti vezane na šibenskoj rivi. Sportski dio natjecanja trajat će šest dana, te uključuje osam jedrenja i dva navigacijska jedrenja, a klasično će se jedriti i oko oznaka, dok će se ceremonija proglašenja pobjednika održati u marini D-Marin Mandalina.

D.G.