VIDEO Rambo Amadeus konstruirao jedrilicu na solarni pogon i zaplovio

KOTOR – Bokom Kotorskom zaplovio je brod na solarni pogon. Jedrilica ,,Boka’’ rock glazbenika i ekološkog aktivista Antonija Pušića, poznatijeg kao Rambo Amadeus, tijekom subotnje regate „Herceg Novi sailing tour“, službeno je porinuta u more.

Projekt je trajao tri godine a Rambo je uz podršku UNDP ekološkog projekta ,,Razvoj niskougljičnog turizma’’ obnovio brod star čitavo stoljeće  i pretvorio ga  u solarni jedrenjak, piše Boka News.

Entuzijazam i ljubav prema plovidbi rezultirali su konstrukcijom jedrilice na solarni pogon, koju pokreće isključivo energija sunca. Jedrilica na palubi ima solarne panele, baterije se pune na suncu cijelog dana, a motor služi samo za uplovljavanje i isplovljavanje – i to ponekad. Autonomija kretanja broda samo na tim baterijama je četiri sata pri punoj brzini od 5 čvorova.

Originalni brod se kretao na vesla i jedra. Služio je za obuku mornara i časnika u veslanju i jedrenju. Dizajniran je krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Izračune za brod je radio Srđan Đaković, iskusni inženjer brodogradnje, dok je kobilicu originalnog dizajna konstruirao Ivan Erdevički, koji u Vancouveru ima svoj ured za projektiranje brodova. Tehnološki fakultet u Beogradu pomogao je oko hidrodinamike listova za kobilicu i lista kormila, koji su izrađeni od karbona. Brod na dnevnu vožnju može primiti 20 osoba, a 4 osobe na spavanje.

– Ovaj solarni jedrenjak je jednostavno rečeno, prototip mojih snova. Jedriti brodom dizajniranim prije više od 100 godina, a koji je brz jednako kao današnje, moderne jedrilice, nekako mi se nametnulo kao izazov. Zamislio sam napraviti brod koji je vrlo siguran, ugodan i na neugodnom moru, a najviše od svega sam bio vođen idejom da plovim bez troškova – kaže Rambo Amadeus, objašnjavajući da brod čije je korito tipa “Cutter”, ima takvu vodenu liniju koja je u stvari bila dizajnirana prije pojave parnog stroja i prilagođena plovilima koja nisu imala dodatni pogon osim jedara.

Boka News