VIDEO Rambo Amadeus konstruirao jedrilicu na solarni pogon i zaplovio

Photo: Boka News

KOTOR – Bokom Kotorskom zaplovio je brod na solarni pogon. Jedrilica ,,Boka’’ rock glazbenika i ekološkog aktivista Antonija Pušića, poznatijeg kao Rambo Amadeus, tijekom subotnje regate „Herceg Novi sailing tour“, službeno je porinuta u more.

Projekt je trajao tri godine a Rambo je uz podršku UNDP ekološkog projekta ,,Razvoj niskougljičnog turizma’’ obnovio brod star čitavo stoljeće  i pretvorio ga  u solarni jedrenjak, piše Boka News.

Entuzijazam i ljubav prema plovidbi rezultirali su konstrukcijom jedrilice na solarni pogon, koju pokreće isključivo energija sunca. Jedrilica na palubi ima solarne panele, baterije se pune na suncu cijelog dana, a motor služi samo za uplovljavanje i isplovljavanje – i to ponekad. Autonomija kretanja broda samo na tim baterijama je četiri sata pri punoj brzini od 5 čvorova.

Originalni brod se kretao na vesla i jedra. Služio je za obuku mornara i časnika u veslanju i jedrenju. Dizajniran je krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

San ostvaren. Sledeći san se lagano kuva.

Gepostet von Rambo Amadeus am Samstag, 1. Juni 2019

Izračune za brod je radio Srđan Đaković, iskusni inženjer brodogradnje, dok je kobilicu originalnog dizajna konstruirao Ivan Erdevički, koji u Vancouveru ima svoj ured za projektiranje brodova. Tehnološki fakultet u Beogradu pomogao je oko hidrodinamike listova za kobilicu i lista kormila, koji su izrađeni od karbona. Brod na dnevnu vožnju može primiti 20 osoba, a 4 osobe na spavanje.

Još jedan san ostvaren! Naravno, bio bi čisti snobizam kad bi ovaj brod služio za ukras. Ovo je radni brod koji je…

Gepostet von Rambo Amadeus am Montag, 27. Mai 2019

– Ovaj solarni jedrenjak je jednostavno rečeno, prototip mojih snova. Jedriti brodom dizajniranim prije više od 100 godina, a koji je brz jednako kao današnje, moderne jedrilice, nekako mi se nametnulo kao izazov. Zamislio sam napraviti brod koji je vrlo siguran, ugodan i na neugodnom moru, a najviše od svega sam bio vođen idejom da plovim bez troškova – kaže Rambo Amadeus, objašnjavajući da brod čije je korito tipa “Cutter”, ima takvu vodenu liniju koja je u stvari bila dizajnirana prije pojave parnog stroja i prilagođena plovilima koja nisu imala dodatni pogon osim jedara.

Boka News

Vaš komentar