Župan Dobroslavić: “Napravljen je prvi korak ka liniji Dubrovnik – Lastovo”

Lastovo - Photo: Jelena Šutić

DUBROVNIK/LASTOVO – Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić prisustvovao je javnom savjetovanju za Nacionalni plan razvoja obalnog linijskog pomorskog prometa do 2030. godine.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je zajedno sa Pomorskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci pokrenulo projekt izrade srednjoročnog strateškog dokumenta pod nazivom Nacionalni plan razvoja obalnog linijskog pomorskog prometa do 2030. koji se sada nalazi u završnoj fazi izrade, a koji je nužan za buduće financiranje projekata lučke infrastrukture iz fondova EU.

– Dobro je što je pokrenuta izrada ovakvog plana kako bi došli do rješenja. Mi imamo razvedenu obalu i brojne otoke, a povezanost otoka i kopna nam je vrlo bitna. S naše strane smo napravili brojne projekte koji trebaju pridonijeti povezivanju, pripremili smo projekte za osam novih luka koji će stvoriti pretpostavke za povezivanje. Te luke je obuhvatio Nacionalni plan, a važno je i da druge luke budu vrednovane. Važno nam je linijsko povezivanje naročito naših otoka morskim putem. Bitno nam je da nam otoci imaju i kapacitet i brzinu brodova i dovoljan broj veza – rekao je župan Nikola Dobroslavić te istaknuo i kako je napravljen prvi korak u dobivanju nove linije Dubrovnik-Lastovo.

– Vjerujem da će se slijedom Nacionalnog plana usvojiti svi ostali potrebni uvjeti i da će na koncu svi dionici biti zadovoljni – rekao je župan Dobroslavić.

D.G.