Foto: Pixabay

Novine se odnose na otočne gospodarstvenike koji će temeljem novoga Zakona o otocima imati pravo na refundiranje troškova isporuke vode, do najviše 50 posto nabavljenih količina. Uz to, kako navodi pomoćnica ministrice Tajana Huzak, nova su pravila i za otočna kućanstva.

Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova u javnu raspravu je pustilo Pravilinik o uvjetima i načinu ostvarivanja naknade troškova prijevoza vode vodonoscem i/ili autocisternom i razlike do pune cijene vode . Kako navodi pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Tajana Huzak, novi zakon definira  novu kategoriju kaja će dobiti mogućnost subvencije vode, to su gospodarstvenici koji obavljaju djelatnost u otočnim naseljima koja nisu priključena na javne vodoopskrbne sustave:

– Njima će se refundirati trošak prijevoza vode do maksimalno 50 posto razlike , znači svi gospodarstvenici koji mogu argumentirano prikazati troškove, mogu naručiti vodu u potrebama koju imaju a država će im vratiti do 50 posto razlike između stvarne cijene vode i cijene troškova.

Do 45 kubika po osobi

Kako je termin “do 50 posto” dosta širok, Huzak dodatno pojašnjava:

– Koliko gospodarstvenik prikupi računa, toliko će dobiti, koliko god opravda kroz račune, toliko će mu država vratiti novac, ako je potrošio 100 kuna, do 50 kuna će dobiti natrag.

Uz to, novi Pravilinik daje mogućnost da svaki otočanin na godišnjoj razini dobije kumulativno do 45 kubika po osobi subvencioniranu vodu.

– Nema ograničenja nego otočani po potrebi će moći dobiti po subvencioniranoj cijeni koliko su potrošili do 45 kubika, zbrajat će se na godišnjoj razini – navodi Huzak za program Radio Zadra. Ako netko ima potrebu za većim količinama od 45 kubika godišnje naravno da će ih moći dobiti, ali to će biti po komercijalnoj cijeni – kazala je.

Po starom Praviliniku jedinična mjera je bila po kućanstvu, a računajući da prosječno hrvatsko kućanstvo ima 4 člana, svako kućanstvo je moglo dobiti do 20 kubika po subvencioniranoj cijeni.

– Do 14. Lipnja Traje e-savjetovanje, novi pravilinik će biti proslijeđen svim otočnim jedinicama lokalne uprave i samouprave  i sve će primjedbe biti razmotrene – poručuje pomoćnica ministrice Tajana Huzak.

HRT Radio Zadar