Policija uhitila sedam ribara i na ribarskom brodu zaplijenila više od tone kokaina

Photo: Pomorska policija, Portugal

Policija je zaplijenila više od tone kokaina u protuvrijednosti od 49 milijuna dolara i uhitila sedam osoba na brazilskom ribarskom brodu prilikom zapljene droge u portugalskim vodama.

Portugalska policija pronašla je 50 vrećica kokaina, očito namijenjenog europskom tržištu, u posebno dizajniranom i teško dostupnom odjeljku ribarskog broda, navodi se u policijskom izvješću. Svi uhićeni osumnjičeni su stranci u dobi između 36 i 64 godine, prenosi Pomorac.net.

Pod nazivom “Areia Branca”, operacija protiv droge započela je nakon razmjene informacija između brazilske i portugalske vlasti, a pomagali su im američka Uprava za borbu protiv droge (DEA) i Britanska nacionalna agencija za kriminal.

U prosincu je studija Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, europske agencije sa sjedištem u Lisabonu, utvrdila da se nove bande kreću na europskom tržištu kokaina uspostavljanjem mreža krijumčarenja koje povezuju proizvođače iz Latinske Amerike izravno s europskim potrošačima.

Globalna proizvodnja kokaina dosegla je rekordnu razinu od 1.410 tona u 2016., pokazuju podaci Ureda Ujedinjenih naroda za droge i kriminal.

Maritime Herald, Pomorac.net