ZANIMLJIV PREOKRET Kroz jedno jutro sve su se plaže u Hrvatskoj iščistile

Photo: Pixabay / IZOR / Screenshot / Morski.hr

Iako je cijelog dana puhalo lagano jugo i jugozapadnjak, dosta bure podigao je naš članak o prvoj ovogodišnjoj analizi čistoće mora na hrvatskom dijelu Jadrana. Hrvatska obala Jadrana je u 95 % slučajeva izvrsne kvalitete, no 10 plaža, što iznosi manje od 1 % ukupno analiziranih lokacija bilo je u crvenom i nisu bile zadovoljavajuće za kupanje. A onda kroz jedno jutro – preokret. Niti jedna jedina plaža danas nije zagađena.

Kao što smo pisali u četvrtak, od 4 kategorije, tek je manji broj onih dobre, zadovoljavajuće ili pak najgore, nezadovoljavajuće kvalitete.

Od opasnog do izvrsnog

Županijskim zavodima za javno zdravstvo naloženo je dodatno praćenje lokacija koje stvaraju potencijalnu ugrozu za ljudsko zdravlje, pa su tako danas od 4 lokacije u istočnoj Istri, 3 u gradu Rijeci, po jednoj na otoku Krku, Bakarcu i Šibeniku, danas odjednom sve zadovoljavajuće za kupanje. Zanimljivo je spomenuti da su neke lokacije od najgore, nezadovoljavajuće, u jedan dan prešle u onu izvrsne kvalitete.

Photo: Youtube/Screenshot

Na karti, koja pokazuje rezultate analize u već navedene 4 kategorije, za većinu negativno ocijenjenih lokacija stajalo je obrazloženje u crvenom okviru, u kojem stoji: „prelazi granične vrijednosti za mikrobiološke parametre (bakterije) iz Uredbe o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08)“. Na jedinoj crvenoj točki južno od Kvarnera, onoj u gradu Šibeniku na kupalištu Banj (mjestu saniranog otpada bivše tvornice elektroda i ferolegura), obrazloženja nije bilo. U brojnim komentarima na društvenim mrežama stoje i upitnici „zbog čega je tako?“, pa je iz šibenskog Zavoda za javno zdravstvo danas stigao odgovor:

– Prvi nalaz pokazao je prisutnost bakterije Escherichie coli, ali je najnoviji uzorak bio dobar – kazala je Lidija Bujas, voditeljica laboratorija za ispitivanje mora u Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije. Pale su kiše pri prvom mjerenju, dodaju iz Zavoda, pa su i fekalne nečistoće ušle u more.

Plava zastava u blizini nečistih plaža

U Rijeci su pak gotovo sve plaže bile slabije kvalitete, a čak 3 su proglašene nezadovoljavajućima za kupanje. Danas pak drugačija slika; plaže su dobre ili zadovoljavajuće kvalitete, s izuzetkom one na lokaciji Rekreacijskog centra 3. Maj koji je izvrsne kvalitete bio i za vrijeme posljednjeg mjerenja.

Zanimljivo je da se unatoč lošijoj kvaliteti mora na većini plaža, tek nekoliko stotina metara dalje nekako ugurala Plava zastava na plažu Ploče i to već tradicionalno od 2011. godine, a izvjesila ju je Rijeka i ovogodišnjeg 4. lipnja. Uz Plažu Ploče, Plavu zastavu od 2010. godine nosi i plaža za osobe s invaliditetom Kostanj.

Photo: Screenshot / IZOR

Svi sad mogu mirno spavati

I za kraj, vraćamo se na početak ove zanimljive priče, gdje se kroz jedno jutro odjednom iščistilo svih 10 kritičkih točaka u našem dijelu Jadrana, pa mikrobiološki nalazi pokazuju ipak bolje rezultate. Statistika tako više ne govori o 95, već 95,83 % plaža izvrsne kvalitete, pa iako bi još jučer kupanje na takvim mjestima bilo opasno po zdravlje, danas Zavodi za javno zdravstvo garantiraju da vam je svejedno – kupali se na prostoru nekadašnjeg otpada mangana ili pak na Visu, ili možda Prevlaci.

Je li možda zbog početka turističke sezone ili se klima promijenila toliko da jugo u samo jedno jutro očisti poput bure, nije važno. Bitno je samo da sad svi mogu mirno spavati.

PROČITAJTE JOŠ: Izmjerena nezadovoljavajuća kvaliteta mora u Šibeniku, Rijeci, Krku i 4 lokacije u Istri

D.G.