Prosvjed u Krvavici zbog zabrane rada nelegalnoj marini

Photo: PŠRD "RAMOVA" Krvavica

KRVAVICA – Stotinjak prosvjednika okupilo se u nedjelju na mirnom prosvjedu protiv zatvaranja tj. zabrane rada PŠRD Ramove i Ramove d.o.o. na području luke nautičkog turizma Krvavica. S transparentima “Uspjeh je stvarati, a ne zatvarati”, “Uzmete nam Krvavicu – uzimate nam kruh” ili “Bolje izdati knjigu, nego prijatelja”, prosvjedovali su protiv rješenja inspektora Ministarstva mora, prometa i infrastrukture od 6. svibnja 2019. godine.

Nakon prosvjeda, organizatori su poslali priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Na području Općine Baška Voda nalaze se tri lučice (u luci Baška Voda, u Promajni i Krvavici). Sve tri luke građene su odlukom mjesnih vlasti bez zato pribavljenih građevinskih dozvola,svaka u svoje vrijeme.Sve tri lučice imaju značajan učinak u turističkoj ponudi svojih mjesta, Općine Baška Voda, Makarske rivijere i u ukupnom Hrvatskom nautičkom programu i popunjenja nautičkih vezova, koji po službenoj izjavi ministarstva mora tj. njene državne tajnice Maje Mrakovčić Kostelac nedostoje  10.000 vezova. Luka nautičkog turizma Krvavica kojom od prvog dana njenog nastanka ili bolje rečeno proširenja planiranih aktom dobivenom koncesijom i nacrta izrađenog od IGH Split, te sa svim potrebnim suglasnostima lokalne i županijske vlasti i to prioritetno zbog sanacije terena oko postojeće vojne lučice Krvavica, i  kroz bezuvjetnu podršku za izgradnju i proširenje iste, od svih službenih vlasti.

Luka nautičkog turizma Krvavica koja se realizira, od prvog dana njenog nastanka ili bolje rečeno proširenja, kroz planske akte, dobivenu koncesiju na 8 godina ( istekla 2007. ) i prema  nacrtu izrađenom  od IGH Split, te sa svim potrebnim suglasnostima lokalne i županijske vlasti, i to prioritetno zbog sanacije terena oko postojeće vojne lučice Krvavica, i kroz bezuvjetnu podršku za izgradnju i proširenje iste, od svih službenih vlasti.

Luka Krvavica, radom članova društva i njenog rukovodstva, prije svega predsjednika i direktora Tonča Čizmića, je u vrlo kratkom roku sanirana i izgrađena isključivo radom, donacijama i uz pomoć svih subjekata sa  šireg područja Makarske rivijere. Tako se dovoženjem kamenog agregata izgradila impozantna lučicu u vrlo kratkom vremenu i privela se svrsi, za  korištenje članova društva a i jednim dijelom za iznajmljivanje komercijalnih  vezova, kako na moru tako i na kopnu.

Trenutno 22 zaposlenika, od toga 4 hrvatska branitelja, nalaze se na ledu i čekaju rasplet situacije tj. odluku Upravnog suda u Splitu.Sva imovina društva i vlasnika brodova je sada  na milost i nemilost vremenskih prilika,čuvarske službe i na dušu donositelja ovakove odluke ,da se luka blokira tj. rad društva i njegova djelatnost, s implikacijom  niza nepotrebnih reakcija vlasnika brodova, kod svojih ambasada,veleposlanika i raznih drugih institucija.

Svjesni smo da su se neke ” poznate ruke” nadvile nad luku sa željom da im se luka preda i da oni počnu ubirati plodove nečijeg tuđeg rada i mi znamo ćije su to ruke i nećemo to dozvoliti.

Gradili smo i sanirali lučicu svjesni da je to državna imovima i da smo uz blagoslov Županije u kratkom vremenu izgradili impozantan objekt, da uredno plaćamo sve obveze prema državi pa i koncesiju, čije produženje još  nismo dobili, i to u punom iznosu,svjeni smo i činjenice da smo sami stvorili svoja radna mjesta i da ćemo ih zato zdušno braniti jer  tako prehranjujemo svoje obitelji, ne čekajući pomoć  Općine,Županije ili države.

Tražimo da nas se prestane izjednaćavati sa bespravnim graditeljima, jer to nismo,, u ovakvom stanju smo zbog šutnje administracije, koncesija je uredno plaćena državi iako ona nije izdala pisani dokument za isto.

Tražimo da nas se prestane blatiti, kroz medije i institucije, da smo privatno društvo obitelji Čizmić, te da se iznose lažni podatci o  promet i dobit društva. Društvo smo registrirano po zakonima RH.

Svu dobit do sada, a i u narednih nekoliko godinia, dok se lučica  u potpunosti ne završi, ulažemo u lučicu da bi je doveli u konačnici da bude luku nautičkog turizma sa 5 sidara i najbolja luku u ovom dijelu Jadrana, te da je opremimo  i s još nedostajućim djelatnostima kao i da zaposlimo još  novih 30 radnika.

Tražimo od Općine Baška voda ,da njeni čelnici donesu potrebne akte koji nedostaju da se raspiše koncesija te da se proglasi pomorsko dobro,usaglase PP,donese DPU naselja Krvavica i luke nautičkog turizma Krvavica,da se upišu kat.čest. pomorskog dobra u katastru i gruntovnici suda u Makarskoj kao državno vlasništvo.

Tražimo od Županije Splitsko-dalmatinske,župana i Ureda za pomorstvo i turizam rješenje za nesmetan rad do raspisivanja natječaja za koncesiju za luku nautičkog turizma Krvavica.

Tražimo od Ministarstva mora,prometa i infrastrukture da povuče rješenje o zabrani rada društva na području luke Krvavica.

Tražimo da se preispita tko vrši pritisak na institucije i čija to ruka treba upravljati lukom,tko ucjenjuje i blati društvo i njene pojedince u javnosti te da isti za to odgovaraju.

Tražimo od Države i njenih organa da riješe zahtjev o legalizaciji objekata u luci temeljem Zakona o legalizaciji. Sve dokumente smo uredno predali, a do dana današnjeg nema odgovora.

SADA se preko noći donosi proglašenje pomorskog dobra bez valjane procedure PO ČIJOJ NAREDBI I ZA ČIJU KORIST.

Pretpostavljamo po nalogu Ministarstva državne imovine.

Tražimo da svi akteri sjednu za stol i unutar narednih nekoliko dana donesu odluke koje će omogućiti nesmetan rad i realiziranje turističke sezone ,koja je već davno počela, bez još većih i nesagledivih šteta za Hrvatski turizam.

Ukoliko ne dođe do rješenja najavljujemo novi još veći prosvjed

Nadamo se da će razum nadvladati, a mi ćemo ga se sigurno pridržavati”, stoji u priopćenju kojeg potpisuje PŠRD “RAMOVA” Krvavica -RAMOVA .d.o.o.

PROČITAJTE JOŠ:

Iz marine Krvavica najavljuju prosvjed zbog zabrane nelegalnog rada

Ministarstvo obavijestilo vlasnike plovila u marini Ramova: “Vlasnik marine odgovoran za svu štetu”

Traže zaštitu javnosti jer ih je nakon 12 godina nelegalnog rada blokiralo Ministarstvo mora

D.G.