Splićani uznemireni zbog crvene zastave na plaži

Splićani uznemireni zbog crvene zastave na plaži

328
Podijeli objavu
Photo: Screenshot / GM / DDSN

SPLIT – Posljednjij dana se društvenim mrežama proširila fotografija plaže pored hotela Radisson Blue u SPlitu na kojoj je istaknuta crvena zastava. Građani su odmah povezali crvenu boju zastave s nedavnim slučajem izlijevanja fekalija u potočić na plaži Trstenik.

Do izlijevanja fekalija došlo je dan nakon što se fotografija zastave proširila društvenim mrežama, a već smo provjerili s ravnateljicom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željkom Karin, koja nam je potvrdila da je more na području Splita sigurno za kupanje što se tiče kakvoće.

Značenje i boje zastava na našim plažama

Zastave na plažu postavlja Spasilačka služba, a koordinatorica Službe za spašavanje života i djelovanje u kriznim situacijama za područje Dalmacije, Tanja Marinković, objasnila je za portal Dalmacija danas njihovo značenje.

– Općenito značenje crvene zastave unutar spasilačke službe je ‘zabranjeno kupanje’. Postoji još žuta zastava koja ima obilježje spasilačke službe i postavlja se u pravilu na promatračnicu. Kad je zastava na promatračnici, znači da je sezona rada spasilačke službe započela. Područje djelovanja spasitelja, odnosno početak i kraj kupališta, označava se crveno-žutim zastavicima. Spasitelji podižu crvenu zastavu što označava zabranu kupanja, a u pravilu bi trebalo i postaviti ploču koja označava što znači koja zastava – objašnjava.

U Pravilniku o sigurnosti na uređenim kupalištima stoji u kojim se situacijama crvena zastava postavlja na plažu:

“Sigurnost na kupalištu je smanjena u slučaju povećanih valova, povećane nečistoće vode, snažnijeg vjetra, povećane mutnosti vode, kada je vodeni tok jači od 0,3 m/s i u drugim sličnim prilikama”, stoji u Pravilniku. Kako su iz NZZJZ utvrdili da onečišćenja nema, vjerojatnije je da se radi o nekom od preostalih razloga, a više informacija ćemo znati uskoro.

Radisson Blu Resort & Spa, Split da prekinemo internet rasprave oko toga šta znače zastave na plaži ispod hotela vam,…

Gepostet von Dnevna doza splitskog nereda am Sonntag, 9. Juni 2019

Dalmacija danas

Vaš komentar
Pratite nas na facebooku: