Splićani uznemireni zbog crvene zastave na plaži

Photo: Screenshot / GM / DDSN

SPLIT – Posljednjij dana se društvenim mrežama proširila fotografija plaže pored hotela Radisson Blue u SPlitu na kojoj je istaknuta crvena zastava. Građani su odmah povezali crvenu boju zastave s nedavnim slučajem izlijevanja fekalija u potočić na plaži Trstenik.

Do izlijevanja fekalija došlo je dan nakon što se fotografija zastave proširila društvenim mrežama, a već smo provjerili s ravnateljicom Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željkom Karin, koja nam je potvrdila da je more na području Splita sigurno za kupanje što se tiče kakvoće.

Značenje i boje zastava na našim plažama

Zastave na plažu postavlja Spasilačka služba, a koordinatorica Službe za spašavanje života i djelovanje u kriznim situacijama za područje Dalmacije, Tanja Marinković, objasnila je za portal Dalmacija danas njihovo značenje.

– Općenito značenje crvene zastave unutar spasilačke službe je ‘zabranjeno kupanje’. Postoji još žuta zastava koja ima obilježje spasilačke službe i postavlja se u pravilu na promatračnicu. Kad je zastava na promatračnici, znači da je sezona rada spasilačke službe započela. Područje djelovanja spasitelja, odnosno početak i kraj kupališta, označava se crveno-žutim zastavicima. Spasitelji podižu crvenu zastavu što označava zabranu kupanja, a u pravilu bi trebalo i postaviti ploču koja označava što znači koja zastava – objašnjava.

U Pravilniku o sigurnosti na uređenim kupalištima stoji u kojim se situacijama crvena zastava postavlja na plažu:

“Sigurnost na kupalištu je smanjena u slučaju povećanih valova, povećane nečistoće vode, snažnijeg vjetra, povećane mutnosti vode, kada je vodeni tok jači od 0,3 m/s i u drugim sličnim prilikama”, stoji u Pravilniku. Kako su iz NZZJZ utvrdili da onečišćenja nema, vjerojatnije je da se radi o nekom od preostalih razloga, a više informacija ćemo znati uskoro.

Dalmacija danas