1 min. čitanja

Pomorci, možete mirno spavati, oni vas i večeras čuvaju

Pomorci, možete mirno spavati, oni vas i večeras čuvaju
Photo: Screenshot

STONČICA – Nad Stončicom, svjetionikom na sjeveroistočnoj punti otoka Visa nadvila se još jedna noć. Svjetionik radi, a lanternist i njegov vjerni prijatelj vraćaju se na vrijeme kući.

Bila je ovo jedna od onih večeri kad nevere i fortune ne lupaju „škoj od groma“ kako ga lanternisti znaju zvati jer ovaj rt su munje izlupale kao da je za svakog nevremena ratno stanje.

Vjerojatno jedan od rijetkih preostalih svjetioničara, Ivan Bulić Ićo koji je u slobodno vrijeme umjetnik i humanitarac jer na izložbama svojih „đuđa“ ili riba koje izrađuje od naplavina, sve što proda donira najpotrebnijima, večeras malo mirnije spava. Ićo je lanternist koji već 21 godinu tuče ovu višku hrid, a lanternu je oplemenio svojim umjetničkim djelima.

Kaže nam da ga od 2014. godine prati i vjerni prijatelj Toma, koji je dobio ime po splitskom glazbenom bardu, Tomi Bebiću. I tako je lanterna u svjetlu, a svjetioničar nije sam.

Rijetke su još lanterne koje imaju svjetioničara, a još rjeđe one koje imaju kompletnu posadu. Jedno ne može bez drugog, jer svjetionik ima dušu tek s čovjekom… i, u ovom slučaju, njegovim najboljim prijateljem.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.