EU financira projekt daljinski upravljanog brodskog prijevoza za europske luke

Photo: Safety4Sea

Autonomni daljinski upravljani brodovi budućnosti u lukama Europske Unije mogli bi uskoro postati sasvim ubičajen način transporta robe. Europska Komisija je objavila da će financirati autonomne pomorske inicijative za europske vode.

U okviru projekta pod nazivom Autoship, izgradilo bi se i upravljalo dvama daljinski upravljanim brodovima bez posade, zajedno s potrebnom infrastrukturom za kontrolu i upravljanje na obali, te bi se demonstrirala tehnološka razina spremnosti 7 – prototip sustava u operativnom okruženju, piše Pomorac.net.

U trajanju od tri i pol godine, projekt ima proračun od 27,6 milijuna eura, od čega bi 20,1 milijun eura osigurala EU.

Testiranje će se obaviti tijekom dvije pilot-demonstracijske kampanje usmjerene na mobilnost robe od Baltičkog koridora do velike morske luke i zaleđa EU. Autoship će izgraditi dva europska pružatelja tehnologije, Rolls Royce i Kongsberg, kako bi stvorili jači europski klaster.

Očekuje se da će razvoj ubrzati sljedeću generaciju autonomnih brodova demonstrirajući u stvarnom okruženju brodove na kratkim relacijama i autonomne brodove na unutarnjim plovnim putovima, navodi Europske komisije.

Tehnološki paket uključivao bi potpuno autonomnu navigaciju, samodijagnostiku, prognostiku i raspoređivanje operacija, kao i komunikacijsku tehnologiju koja omogućuje istaknutu razinu kibernetičke sigurnosti i integriranje plovila u nadograđenu e-infrastrukturu. Paralelno s tim, razvit će se digitalni alati i metodologije za projektiranje, simulaciju i analizu troškova za cijelu zajednicu autonomnih brodova.

“Visoka ambicija je isporučiti tehnologiju na tržište u 5 godina poticanjem oceanskog i interkontinentalnog brodskog prijevoza bez posade. To je ambicija s čvrstom bazom u uključenom vrijednosnom lancu te financijskoj i komercijalnoj predanosti” stoji u inicijativi Europska komisija.

Pomorac.net