I Dubrovčani se pobunili protiv gomile kruzera

Foto: Pixabay

Nakon što je kruzer udario u pristanište u Veneciji, mnogi su se zamislili koliko su ti gradovi na moru sigurni? Polemiku je izazvala i inicijativa Srđ je Grad i dubrovačkoga gradonačelnika. Jesu li problem kruzeri ili oni koji na njega upozoravaju? 

Je li projekt Respect the city marketinški trik ili rješenje problema života u gradu – samo su neka od najčešće postavljanih pitanja. No čini se – oko jednog su se složili – a to je zabrana sidrenja kruzera ispred staroga gradskog porta, piše HRT.

– Problem je da nedostaje strateško razmišljanje vođenja masovnog turizma, to je jedna stvar, a druga je stvar vezana uz ključno pitanje kruzera, naglašava Nikša Selmani, gradski vijećnik Srđ je grad.

Gradonačelnik ih je proglasio najvećim neprijateljem grada. No Srđevci podsjećaju na incident ispred Lokruma iz 2004. Traže da se zabrani sidrenje kruzera ispred staroga gradskog porta.

– Vi se sjećate kada je kruzer zahvatio kabele. Vidjeli ste neki dan veliki prosvjed u Veneciji. Jednom sinergijom gradova možemo ukazati na pravi problem koji se događa Dubrovniku, govori Selmani.

– Mi idemo prema tome da je zabrana sidrenja u akvatoriju Lokruma samo za barke. Nikakva velika plovila. Treba poštovati odluku UNESCO-a i napraviti sve kako smo se dogovorili, istaknuo je Mato Franković, dubrovački gradonačelnik.

I dok gradska uprava smatra da projekt “Respect the city” diže kvalitetu života u gradu, perfomansom ispred gradske vijećnice Srđevci su pokazali da se s time uopće ne slažu.

HRT