„Krila Oluje“ obilježila 15. obljetnicu prvog okupljanja

ZADAR – Akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) „Krila Oluje“ obilježila je u srijedu, 12. lipnja 2019. petnaestu obljetnicu prvog okupljanja prve postave pilota, iz koje je kasnije i službeno utemeljena, na 10. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije „Oluja“ 5. kolovoza 2005. godine.

Prve ideje i pripremne aktivnosti oko utemeljenja grupe započele su u lipnju 2004., a prvi nastup uslijedio je 23. srpnja 2004. na svečanosti otvorenja Europskog juniorskog prvenstva u jedrenju u Zadru. U tom povijesnom letu sa četiri aviona Pilatus PC-9M letjeli su piloti Miroslav Franjić, Damir Barišić, Diana Doboš i Saša Joković.

U spomen na začetke osnivanja „Krila Oluje“ organiziran je zajednički let sadašnje postave „Krila Oluje“ s pilotima prve postave koji su u sustavu Hrvatske vojske. Tako je prvi vođa „Krila Oluje“ pukovnik Miroslav Franjić letio u kabini zajedno sa sadašnjim vođom grupe, satnikom Darkom Belančićem. Pukovnik Barišić, koji je letenje u grupi započeo na poziciji lijevog pratitelja, letio je zajedno s bojnikom Ivanom Anđićem, a bojnica Doboš nalazila se u kabini s natporučnikom Markom Novkovićem na poziciji desnog pratitelja.

Nakon susreta prve i sadašnje postave „Krila Oluje“ i zajedničkog leta, pukovnik Franjić kazao je kako je sretan što je sudjelovao u osnivanju „Krila Oluje“.  „Ponosan sam što imamo jednu od najboljih akrobatskih grupa na svijetu, sjajne avione, još bolje pilote željne učenja i zajedništvo. Poručujem im neka nastave konstantno učiti i napredovati“, kazao je pukovnik Franjić.

Pukovnik Barišić, koji je u dva navrata vodio „Krila Oluje“, i danas je usko vezan uz grupu i njezino djelovanje. Istaknuo je kako je praktički pola njegove letačke karijere i ostvarenog naleta vezano uz letenje u „Krilima Oluje“.

– Ulazak u sastav akrobatske grupe HRZ-a za mene je bilo ostvarenje dječačkog sna. Iznimno sam ponosan na sudjelovanje u formiranju grupe i sve one kasnije godine u kojima sam imao privilegiju i čast letjeti u „Krilima Oluje“. I dan danas, nakon 12 godina letenja u „Krilima Oluje“ jednako se veselim svakoj novoj prilici za let sa grupom. Današnji let s nekadašnjim kolegama iz originalne postave na 15. obljetnicu našeg prvog leta zaista je emotivan trenutak za sve nas – poručio je pukovnik Barišić.

Član prve postave grupe iz 2004. godine bila je i bojnica Doboš koja je, ulaskom u “Krila Oluje”, postala treća žena u povijesti koja je letjela u nekoj od svjetskih akrobatskih grupa. Susret i zajednički let sa sadašnjim članovima „Krila Oluje“ opisuje kao povratak u svoj stari film i s posebnim zadovoljstvom što film ima kvalitetne nastavke s novim glumcima.

– Čast mi je što sam imala mogućnost letjeti u prvoj postavi „Krila Oluje“, drago mi je što smo se ponovno nakratko okupili, a  sadašnjoj postavi želim što uspješniji rad i što više sigurnih slijetanja.

Prigodnu čestitku prvoj i sadašnjoj postavi „Krila Oluje“ uputili su zapovjednik i načelnik stožera 93.  zrakoplovne baze pukovnici Krešimir Ražov i Boris Panić koji su posebno spomenuli zajednički let s „Krilima Oluje“ te se prisjetili kako su i oni, kao piloti helikoptera, u isto vrijeme prije 15 godina izveli prve demo letove na helikopterima BELL-206 B.

I.B.