Oslikana jedra, Legende svjetla, povorka batana u bogatom programu Rovinjske regate

Photo: Eko muuzej Batana

ROVINJ – Oslikana jedra tradicijskih barki ispred rovinjskog polutoka spektakularan su prizor i dovoljan razlog za dolazak na 14. Rovinjsku regatu koja će se održati u nedjelju, 16. lipnja u 11 h, no dobar razlog više je i sadržajan popratni program!

Prezentacija knjige i filma “Legende svjetla”

Neslužbeni dio programa 14. Regate započet će već u subotu, 15. lipnja, u 18:30 h u Ekomuzeju Batana prezentacijom projekta “Legende svjetla” odnosno istoimene knjige i filma. Fascinantnu priču o jadranskim svjetionicima predstavit će autor knjige Jurica Gašpar, urednik i vlasnik portala Morski.hr koji je nekoliko godina najranijeg djetinjstva proveo upravo na svjetioniku Sv. Ivan na pučini ispred Rovinja.

Photo: Jurica Gašpar

Povorka batana

Jednistven prizor i nezaboravan uvod u nedjeljnu feštu od mora i tradicije posjetitelje Rovinja čeka u subotu navečer u 21:30 h. Svi prisutni će moći uživati u svečanoj povorci batana, tradiciji koja se obnavlja s ciljem očuvanja vrijedne maritimne baštine. I defile batana i službena Rovinjska regata održavaju se u sklopu EU projekta Arca Adriatica Interreg Croatia-Italy namijenjenom zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji jadranske pomorske baštine.

Radionica za djecu

Budućnost Regate krije se u srcima djece, a njihovu ljubav prema maritimnoj baštini Ekomuzej Batana rasplamsat će na  radionici “Otisci mora” pred sam početak Regate, u nedjelju, 16. lipnja, u 10 h na Velikom molu. Voditeljica radionice bit će Sabina Damiani, koordinatorica umjetničkog programa aMORE festivala koja će djeci pokazati kako sami mogu napraviti pečate raznih motiva (barkice, jedra, valovi i još puno toga) jedreći veselo kroz more zabavnih trenutaka. Radionica je namijenjena djeci od 8-12 godina, no i svi drugi uzrasti su dobrodošli! Prijave je moguće poslati na e-mail adresu: tanja.ranic@gmail.com.

Wind of Change

Jedna od novosti ovogodišnje regate je i to što se Ekomuzej Batana, u suradnji s hotelijerskom tvrtkom Maistra d.d., još više okreće ekologiji i održivosti pa će u sklopu zajedničkog projekta “Wind of change” za koji je osmišljen prepoznatljiv logotip realizirati niz aktivnosti poput upotrebe isključivo biokompostabilnih eko čaša i tanjura na ovogodišnjoj Regati. Pobjednici Regate tako će u znak slavlja podići čaše čije korištenje potiče jačanje svijesti o ekologiji i označava važnu promjenu u djelovanju Ekomuzeja Batana.

Silvija Jacić