2 min. čitanja

Oslikana jedra, Legende svjetla, povorka batana u bogatom programu Rovinjske regate

Oslikana jedra, Legende svjetla, povorka batana u bogatom programu Rovinjske regate
Photo: Eko muuzej Batana

ROVINJ – Oslikana jedra tradicijskih barki ispred rovinjskog polutoka spektakularan su prizor i dovoljan razlog za dolazak na 14. Rovinjsku regatu koja će se održati u nedjelju, 16. lipnja u 11 h, no dobar razlog više je i sadržajan popratni program!

Prezentacija knjige i filma “Legende svjetla”

Neslužbeni dio programa 14. Regate započet će već u subotu, 15. lipnja, u 18:30 h u Ekomuzeju Batana prezentacijom projekta “Legende svjetla” odnosno istoimene knjige i filma. Fascinantnu priču o jadranskim svjetionicima predstavit će autor knjige Jurica Gašpar, urednik i vlasnik portala Morski.hr koji je nekoliko godina najranijeg djetinjstva proveo upravo na svjetioniku Sv. Ivan na pučini ispred Rovinja.

Photo: Jurica Gašpar

Povorka batana

Jednistven prizor i nezaboravan uvod u nedjeljnu feštu od mora i tradicije posjetitelje Rovinja čeka u subotu navečer u 21:30 h. Svi prisutni će moći uživati u svečanoj povorci batana, tradiciji koja se obnavlja s ciljem očuvanja vrijedne maritimne baštine. I defile batana i službena Rovinjska regata održavaju se u sklopu EU projekta Arca Adriatica Interreg Croatia-Italy namijenjenom zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji jadranske pomorske baštine.

Radionica za djecu

Budućnost Regate krije se u srcima djece, a njihovu ljubav prema maritimnoj baštini Ekomuzej Batana rasplamsat će na  radionici “Otisci mora” pred sam početak Regate, u nedjelju, 16. lipnja, u 10 h na Velikom molu. Voditeljica radionice bit će Sabina Damiani, koordinatorica umjetničkog programa aMORE festivala koja će djeci pokazati kako sami mogu napraviti pečate raznih motiva (barkice, jedra, valovi i još puno toga) jedreći veselo kroz more zabavnih trenutaka. Radionica je namijenjena djeci od 8-12 godina, no i svi drugi uzrasti su dobrodošli! Prijave je moguće poslati na e-mail adresu: tanja.ranic@gmail.com.

Photo: Eko muuzej Batana

Wind of Change

Jedna od novosti ovogodišnje regate je i to što se Ekomuzej Batana, u suradnji s hotelijerskom tvrtkom Maistra d.d., još više okreće ekologiji i održivosti pa će u sklopu zajedničkog projekta “Wind of change” za koji je osmišljen prepoznatljiv logotip realizirati niz aktivnosti poput upotrebe isključivo biokompostabilnih eko čaša i tanjura na ovogodišnjoj Regati. Pobjednici Regate tako će u znak slavlja podići čaše čije korištenje potiče jačanje svijesti o ekologiji i označava važnu promjenu u djelovanju Ekomuzeja Batana.

Silvija Jacić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.