FOTO Ovako izgleda šibenska plaža koju su iz opasne, ekspresno proglasili izvrsnom

Photo: ŠibenikIN

ŠIBENIK – Jedina šibenska plaža Banj u Crnici, nasuta na ostacima otpada mangana nekadašnje tvornice Elektroda i Ferolegura, danas izgleda ovako. Mrtve ptice, pseći izmet, opušci i plastika, realna su slika plaže koja je u samo nekoliko sati od naše objave mikrobiološke analize, od one na kojoj se ne preporuča kupanje, došla do jedne od najkvalitetnijih plaža u Hrvatskoj. 

U našu redakciju su stizale upute da „to baš i nije tako“, pojašnjenja da se radi o „izoliranom incidentu za kojeg znaju razlog“ (a koji nikad nije dodatno pojašnjen“), pa do sugestije da ne pišemo o ovom problemu, jer „neće biti dobra slika za Šibenik pred turističku sezonu“.

Odlučili smo ih sve redom poslušati i objaviti samo fotografije bez suvišnih komentara, naravno uz dozvolu kolega i suradnika s portala ŠibenikIN-a, čiji su fotografi izišli na lice mjesta i bez puno priče provjerili kakvo je stvarno stanje.

Ovo je, dakle, jedina šibenska plaža, Banj. Podsjetimo, ista je odmah nakon našeg članka o nezadovoljavajućem statusu mikrobiološke analize Županijskog zavoda za javno zdravstvo, u samo nekoliko sati promijenila status u plažu mjerljivu s onima na najisturenijim i najčišćim područjima Jadrana.

Photo: Screenshot MZOE i IOR

Ne samo da više nema crvene točkice koja označava nezadovoljavajuću i tim po zdravlje opasnu kategoriju mora, već su sad čak dvije plave točkice (dva uzorkovanja) oznake izvrsne kvalitete mora, a vi odlučite želite li u Šibenik djecu voditi na kupanje. Izbor je jednostavan: provjerite stanje kvalitete mora na službenim stranicama s rezultatima ispitivanja kakvoće mora u Hrvatskoj, pogledajte fotografije u galeriji ili jednostavno dođite do Šibenika i uvjerite se sami okupavši se na Banju.

D.G.