Stari dalmatinski đardini opet oživjeli, a najljepši je onaj dubrovačke Gimnazije

Učenici u školskom đardinu vježbaju balade - Photo: Morski.hr

DUBROVNIK – U potrazi za najljepšim dalmatinskim đardinom došli smo do dubrovačke Gimnazije u kojoj već četvrtu godinu zaredom učenici zajedno s profesorima pokušavaju rekonstruirati i zasaditi vrtove i biljke kakvi su nekad bili đardini starog Dubrovnika. Kako ideje pokreću svijet, tako je i zamisao i ideja gimnazijske profesorice Ivile Dender naišla doslovce na plodno tlo. Pa, kad se „male ruke slože, sve se može“. I pored Gimnazije niknuo je lijep dubrovački đardin na 90 m kvadradntih s autohtonim biljkama kroz koji je prošlo 40-tak učenika. I mi smo prošetali đardinom, te od prof. Ivile Dender koja predaje geografiju saznali sve tajne ovog komadića rajskog vrta, te se odmah prisjetili stihova pjesme koju pjeva Goran Karan: „Dođi u ponoć, prođi kraj đardina, najlipša ružo ikad procvitala“…

Gordana Igrec

Kada ste počeli raditi školski vrt ?

Ideja o školskom vrtu nastala je 2015. godine kad sam s učenicima, tada prvog razreda, kao razrednica osmislila sat razredne zajednice u prostoru izvan školske učionice. Primijetila sam zapušteni  i u šikari obrastao zapadni dio školskog dvorišta koji smo prvo u maloj površini od 20 m² ogradili, nasuli zemljom i zasadili sadnicama ukrasnog i aromatičnog mediteranskog bilja koje su učenici uz pomoć svojih roditelja donosili iz svoji vrtova.

Tko je došao na ideju da se napravi uz Gimnaziju školski đardin?

Ivila Dender, prof.

– Profesorica Tamara Spajić i ja uz pomoć ravnateljice Katarine Tolje pokrenule samo akciju uređenja školskoga đardina kao prostora učionice na otvorenom sa sadnicama autohtonog bilja i cvijeća sa sadnicama dubrovačkog kraja gdje su nam uzori i primjer poslužili dubrovački povijesni vrtovi (vrtovi Vile Šeherizade, Arboretum Trsteno, botanički vrt otoka Lokruma).

Kakva je Vaša uloga u svemu tome?

– Osim izrade idejnog predloška, bavim se nabavom sadnica, održavanjem i uređivanjem vrta zajedno s učenicima i profesoricom Spajić, planiranjem daljnjeg proširenja i uređenja okoliša škole. Sudjelujem u pripremi satova u otvorenom prostoru.

Kako ste zamislili školski đardin?

Zamišljen je prvenstveno kao uređeni prostor za održavanje nastave na otvorenom, a potom i za provođenje slobodnog vremena učenika u prirodnom okruženju gdje se u miru mogu pripremati za svoje školske aktivnosti, a i za uživanje.  

Je li on u ovakvom obliku na temelju rekonstrukcije dubrovačkih starih đardina?
Što ste koristili kao predložak?

– Koristili smo literaturu o povijesnim vrtovima (C. Fisković, Kultura dubrovačkog ladanja, Dubrovnik, 1966;  B. Šišić, Dubrovački renesansni vrt: nastajanje i oblikovna obilježja, Dubrovnik, 1991), izlazak na teren i posjetu lokalitetima povijenih dubrovačkih vrtova.

A odakle vam sadnice?

– Donacije turističke zajednice Grada Dubrovnika, privatne donacije.

Jeste li dobili koju nagradu za školsi vrt?

– Jesmo, HRT projekt Najljepši školski vrtovi 2018. godine za  najljepši početnički školski vrt.

Što učenici kažu za đardin? Vole li ga raditi i brinuti za nj?

– Učenici su vrlo zainteresirani, osnovana je radna skupina/grupa pod nazivom Školski vrt koja broji 20 učenika prvih do četvrtih razreda koji plijeve, okopavaju i zalijevaju vrt, obilježavaju i izrađuju natpise na hrvatskom i latinskom jeziku, raspravljaju i predlažu nove ideje, druže se i surađuju u zajedničkom stvaranju našeg vrta.

Koji su svima vama koji radite na vrtu planovi za bližu budućnost?

Održavati, njegovati, proširivati opseg i vrste bilja i cvijeća – priča profesorica Ivile Dender

Školski đardin u Dubrovniku pored Gimnazije – Photo: Morski.hr

Biljke u vrtu Gimnazije Dubrovnik:

Arla uz pločnik:

Hemerokalis (Hemerocalis)

Saxifraga

Hortenzija , (Hydrangea) tamnoroza

Amarilis

 

Podignuti vrt

Osteospermum ili Afrička tratinčica

Starinska ruža Rosa Centifolia (dubrovački zvana Ruža vonjača)

Čičimak ili Žižula uz zid  (Ziziphus)

David Austin ruža penjačica  Super Dorothy

Puzavi ružmarin (Rosmarinus lavandulaceus)

Puzajuća verbena

Gaura Lindsheimeri

Origano (Origanum vulgare)

Mažuran (Origanum Majorana)

Paprena metvica (Mentha piperita)

 

Prostor vrta gdje je travnjak

Maslina

Smilje (Helychrisum)

Dihondra

Ruže stablašice

Ruže penjačice

Patuljasti karanfil

David Austin ruža Lady of Shalott

Divlji (ljuti šipak)

Bugenvila

Koralj, crveni (Russelia)

Oxalis

 

Gordana Igrec