Torpedirani tankeri u Omanskom zaljevu, odmah porasla cijena nafte

Photo: Youtube / Screenshot / Ilustracija

Dva tankera su torpedirana u četvrtak u Omanskom zaljevu. Posade su napustile brodove, a brodovi još gore i plutaju morem. Cijene nafte su odmah porasle četiri posto zbog straha za opskrbu energentima s Bliskog istoka.

Norveška pomorska agencija potvrdila je napad na naftni tanker Front Altair u norveškom vlasništvu i priopćila da je dobila izvješća o tri eksplozije u plovilu. Po podacima agencije, posada je sigurno evakuirana i nitko nije ozlijeđen, a tanker navodno još uvijek gori, piše HRT.

– Ono što mogu reći jest da su sva 23 člana posade dobro. Oni su prebačeni na drugi brod, rekao je glasnogovornik Frontlinea, norveškog vlasnika, za dnevnik VG u Oslu. Dodao je da među članovima posade nema Norvežana i da ih je većina iz Rusije, Gruzije i Filipina.

Tanker koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka izgrađen je 2016. i dio je flote Frontlinea u vlasništvu Norvežanina Johna Fredriksena. Front Altair je navodno ukrcao naftu u Fujairahu, luci Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Drugi napadnuti tanker, Kokuka Courageous, prevozio je metanol, priopćila je japanska tvrtka. Njegova 21-člana posada, svi Filipinci, morali su napustiti brod, a ubrzo ih je spasilo plovilo koje je bilo u blizini.

Iranska novinska agencija IRNA izvijestila je, pozivajući se na neimenovani izvor, da su iranski timovi za potragu i spašavanje spasili 44 mornara s dva oštećena tankera. Mornari su prebačeni u iransku luku Jask, navodi IRNA.

Peta američka flota primila je rano u četvrtak dva poziva upomoć s tankera u Omanskom zaljevu koji su bili meta napada.

– Dobili smo informacije o napadu na tankere u Omanskom zaljevu, objavila je Peta flota čija je baza u Bahreinu.

– Američke pomorske snage u regiji primile su dva odvojena poziva upomoć, dodala je u priopćenju. Glasnogovornik britanske premijerke Therese May rekao je kako je London upoznat s izvješćima o dva tankera koja su pogođena i hitno pokušava utvrditi sve činjenice.

Britanska pomorska agencija izvijestila je ranije u četvrtak da zajedno sa svojim partnerima istražuje incident koji se dogodio u Omanskom zaljevu. Prije mjeseca dana došlo je do sličnog incidenta u kojem su pogođena četiri tankera.

EU poziva na suzdržavanje od provokacija nakon incidenata u Omanskom zaljevu

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini pozvala je u četvrtak na suzdržavanje od bilo kakvih “provokacija” u regiji nakon izgreda u Omanskom zaljevu u blizini Irana gdje su napadnuta dva tankera.

– Tom području ne trebaju novi uzroci destabilizacije i napetosti te visoka predstavnica ponovo upućuje poziv na najveću moguću suzdržanost i izbjegavanje bilo kakve provokacije, rekla je njezina glasnogovornica Maja Kocijančič.

– Trenutačno prikupljamo informacije o tom incidentu, rekla je.

U četvrtak je spašena posada s dvaju zapaljenih tankera koji su prethodno bili napadnuti, rekao je japanski brodar.

Ovo je drugi incident u mjesec dana u tom strateški važnom pomorskom prolazu. Događa se u trenutku porasta napetosti između Teherana i Washingtona koji je optužio Iran da stoji iza prvog incidenta koji se dogodio u svibnju.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif ocijenio je veoma sumnjivim što se napad na japanski tanker dogodio u vrijeme posjeta japanskog premijera Shinza Abea Teheranu.

HRT