NEVJEROJATNO Brod u Pučišćima potopljen 4 mjeseca i svi vjerovali da to rješava netko drugi

Photo: Facebook / Projekt: Općina Pučišća

PUČIŠĆA – Luka Pučišća na Braču. Brod je potopljen u veljači ove godine i od tada stoji ovako. Trimaran ručne izrade po imenu California, dužine cca 12 m, jarbol visine cca 6 m, udaljen od obale oko 30 m. “Brod viri iznad površine mora oko 5 cm i predstavlja opasnost za promet i onečišćenje okoliša. Sve obaviještene institucije, Kapetanija, Lučka uprava i županijske i splitske i supetarske se ograđuju da to nije pod njihovom nadležnosti”, piše Damir Jerkov na stranici „Zaustavimo devastaciju Jadrana“ i čudi se da nitko do prekjučer nije znao za ovo potonuće.

I doista, tragom ove informacije, krenuli smo provjeravati znaju li institucije za ovaj potopljeni brod i došli do nevjerojatnih informacija. Radi li se o lijenosti, stvarnom nedostatku sredstava za rad, neznanju ili jednostavno o neodgovornosti, procijeniti će svakako njima nadležni. No ponavljamo, nitko od veljače i orkanske bure u kojoj je trajekt Lastovo spasio ono dijete sa Korčule, nije znao da je ovdje potonuo brod? I nitko ne zna da taj isti brod čiji je vlasnik njemački državljanin, još uvijek leži u uvali?

Kapetan Lučke uprave nije znao, načelnik vjerovao da će to rješiti netko drugi

Lučka uprava kontaktirana je tek prije par dana, kaže kapetan Lučke ispostave Supetar Branko Busatov i obećao da će se danas poslijepodne brod izvaditi iz mora.

Čitatelj koji je u predvečerje prolazio uvalom, tvrdi da su se umalo nasukali jer olupina nije obilježena pomorskom signalizacijom i da je netko nastradao, onda bi se tek, tvrdi, tražili odgovorni:

– Evo jutros sam zvao lučkog kapetana koji kaže da do prije dva dana pojma nije imao o brodu koji tamo, kako čujem od mještana, leži mjesecima. Rekao mi je da nikad u životu nije bio u toj uvali i da bi oni reagirali odmah da su znali. Kad sam ga pitao kako je to moguće i je li oni obilaze teren pod svojom nadležnošću, odgovorio je da nemaju brodove ni automobile, nego sve stvari rješavaju telefonom. Kaže mi da njemu svejedno nije problem otići na teren i da ako se ne riješi danas, onda će to i morati. Još mi se požalio da će tada morati raditi zapisnik, a u tom slučaju brod neće biti izvađen do kraja ljeta – žali se kapetan brodice.

Zovemo najprije načelnika općine Pučišća Marinka Kaštelana. Ljubazno nam pojašnjava da je znao za olupinu i pojašnjava:

– Vidio sam to, postoji čovjekk u Pučišćima koji je za te turiste čuvao taj brod. On se postavio tako i obećao mi da će to riješiti do početka sezone. Po zadnjoj informaciji, tegljenje s roniocima je organizirano u ponedjeljak. Trebalo je biti danas, ali ronilac ne može.

Koliko ste dugo znali za potonuli brod?

– Doznao sam za to ima otprilike mjesec i pol dana.

Pa zašto niste reagirali prema nadležnima?

– Kontaktirali smo vlasnika broda pa se rastezalo, nije bilo opasnosti, malo se rasteglo ali bitno je da se to riješi i riješit će se u ponedjeljak – uvjerava nas Kaštelan.

Jeste li bili svjesni da se ovim ugrožava sigurnost plovidbe?

– Neka me tuže. Šta bismo mi trebali dežurati na uvalama. Lučka kapetanija je plaćena da obilazi, da vrši nadzior. Mi smo išli logikom da to riješi onaj tko je odgovoran. Bit će riješeno za par dana, nije prijetila veća opasnost – uvjeren je načelnik općine Pučišća.

“Nećemo zaustavljati svijet zbog jedne dojave”

Nazvali smo i lučkog kapetana Branka Busatova koji nam je potvrdio da je dojavu o nasukanom brodu zaprimio prije dva dana i pojasnio da nema dozvolu komentirati svoj posao s novinarima, no ipak dodaje:

– Meni je žao što načelnik nije reagirao, jer da me je kontaktirao, mi bi reagirali unutar 48 sati. Dužni smo izlaziti na teren po dojavi, ali nećemo zaustaviti cijeli svijet zbog jedne dojave, jer naš brod Pojišan je u Splitu. To je brod od 30 tona i treba napraviti nalog za isplovljavanje.

A na pitanje je li stajanjem olupine u moru ugrožena sigurnost plovidbe, odgovara:

– Sigurnost plovidbe je time definitivno ugrožena.

Ima li trenutno puno važnijih projekata od ove opasnosti?

Na stranicama “Projekt: Općina Pučišća” objavljene su i fotografije ispod kojih stoji komentar: “I lučka uprava i kapetanija i u Splitu i u županiji i na Braču ograđuju od ovoga, jer nije u njihovoj nadležnosti. U čijoj je onda, Marino Kaštelan – načelnik općine Pučišća? I kad će ova opasnost bit uklonjena? Ili ima puno važnijih projekata trenutno?”

J.G.