NOVI ISPAD NAVIJAČA Upali u dvorište osnovne škole: “Djecu su vidno uznemirili i uplašili”

Photo: Skalice kup

SPLIT – Splitska policija je izvijestila o novom ispadu pripadnika navijačkih skupina. U četvrtak poslijepodne, dok su bili na nastavi, djecu nižih razreda osnovne škole vidno su uznemirila i uplašila trojica koji su glasno vikali i razvili transparent. Kako tvrde organizatori, prosvjedovali su protiv odluke ravnateljice te škole Željke Ruščić da ne dozvoli nogometni turnir na školskom igralištu. 

Jedan od organizatora Jere Marinić Kragić izjavio je da ne traže ništa osim terena i to u vrijeme kad nema nastave. Tvrdi da ravnateljica traži dvije tisuće kuna za korištenje igrališta, a navodno su problemi i sigurnosne naravi zbog montažnih tribina.

Isprepadali djecu, pa reagirala policija 

Za igrati nogometni turnir kad nastava završi i nema djece u školi imali bi strpljenja, no ne i za prosvjed u vrijeme kad djelatnici škole, pa i ravnateljica još uvijek imaju radnu obavezu. No, ne znaju to i pripadnici navijačke skupine koji su upali u školsko dvorište i pred malodobnom djecom verbalno uzvikivali uz transparent: “Jaka ljubav rađa sto puta jaču mržnju. Mi volimo kvart, turnir i ljude, a vi!??”. Policija je po dojavi vrlo brzo stigla na teren i privela trojicu:

“Jučer poslijepodne oko 16.15 sati u Splitu, u ulici Put Skalica u dvorištu osnovne škole veći broj mlađih pripadnika navijačke skupine narušavali su javni red i mir verbalnim povicima, nakon čega su razvili transparent. Za to vrijeme u dvorištu su se nalazila djeca nižih razreda škole koja su se vidno uznemirila i uplašila. Izlaskom na mjesto događaja u neposrednoj blizini zatečena su tri muškarca, 28-godišnjak, 27-godišnja i 25-godišnjak, koja se dovode u vezu s događajem te su uhićeni i nad njima je provedeno kriminalističko istraživanje. Danas se sva trojica uz Optužni prijedlog u vezi počinjena prekršaja iz čl.6. ZOPPJRM-a  dovode pred nadležni Prekršajni sud. Uz navedeni prekršaj, 27-godišnjak se sumnjiči i za počinjenje prekršaja iz čl.7. i čl.11. Zakona o javnom okupljanju. Kriminalističko istraživanje nastavlja se i dalje u cilju utvrđivanja ostalih sudionika narušavanja javnog reda i mira”, stoji u izvješću.

A vijećnik u Gradu Splitu na listi MOST-a nezavisnih lista, Ante Bradarić Šuljo pojasnio je o ovom događaju na Facebooku da je ovo “…još jedan primjer gdje ravnateljica osnovne škole praktički ne dozvoljavaju aktivnosti građana na prostoru škole u tipu nogometnog turnira popularnog zvanog Skalice kup.

Ključno pitanje je zašto ravnateljica nije organizatorima odgovorila od 21. ožujka već svoj odgovor dostavlja desetak dana prije turnira i svojim zahtjevima stavlja organizatora u težak položaj.

Ovo nije prvi primjer u našem gradu gdje se ravnatelji ponašaju kao faraoni i ne dopuštaju sportske aktivnosti unutar prostora škole. Nakon Mejaša danas imamo Skalice,a sutra možda novu neku školu.”

Nazvali smo ga da pitamo podržava li ovakav način prosvjeda?

– Momci nisu ništa loše napravili. Napisali su poruku u kojoj su rekli da im smeta što im ravnateljica nije izišla u susret, a prvenstveno im nitko nije odgovorio na zahtjev i zbog čega su čekali dva mjeseca? Uznemiravanje i vrijeđanje maloljetnih osoba nije u redu i ako je to istina, to se doista ne radi na takav način – pojasnio je.

Zvali smo i ravnateljicu škole Željku Ruščić, no iz škole su nam pojasnili da se ne može javiti zbog obaveza na zadnji dan nastave u ovoj školskoj godini, pa smo ostali uskraćeno za njen odgovor do zaključenja ovog teksta.

D.G.