Otvoren 59. Međunarodni dječji festival u Šibeniku

ŠIBENIK – Svečanim podizanjem festivalske zastave na trgu ispred katedrale sv. Jakova te predstavom ‘Knjiga o džungli’ u izvedbi Teatra Baj Pomorski iz Toruna u Poljskoj, otvoren je 59. Međunarodni dječji festival u Šibeniku.

Zanimljivo kako su baš Poljaci 1963. godine prvi od inozemnih ansambla nastupili u Šibeniku i time festivalu dali prefiks ‘međunarodni’, piše ŠibenikIN.

– Dobrodošli u stoljetni grad Šibenik, na jedan od najljepših trgova na cijelom svijetu i najveseliji festival u Hrvatskoj. Prigoda je ovo kojoj se svake godine radujemo jer na dva tjedna gradske kale, skale i trgove preuzmu djeca i postaju stvaraoci i umjetnici. Slušajmo ih što imaju reći jer od njih puno toga možemo naučiti – kazao je prilikom otvaranja šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Festivalska priča ove je godine počela iznimno uspješno i prije samog otvaranja. Zahvaljujući online upisima po prvi put ikad tijekom postojanja festivala, 99 posto radioničkog programa popunjeno je prvog dana upisa. Neke od radionica vodit će priznati svjetski umjetnici iz Japana, Italije te Crne Gore. Već prvog dana rasprodane su i brojne kazališne predstave

Filmski program također je bogat, a počinje prikazivanjem prvog hrvatskog dječjeg SF filma uz gostovanje filmske trupe.

Likovni program obogatili su poljski umjetnici svojom grafikom. Poznata umjetnica Melinda Šefčić, nakon zagrebačkog KBC- Rebro i požeške kaznionice, u okviru MDF-a, s djecom će oslikavati Autobusni kolodvor u Šibeniku i dječje igralište na otoku Zlarinu. Ove godine izrazita je ekološka komponenta Festivala pa je simbolično kako se otvorenje MDF-a poklopilo s obilježavanjem Svjetskog dana vjetra.

U dva tjedna trajanja, Šibenik čeka čarolija dječjeg kreativnog stvaralaštva.

ŠibenikIN