NEPOSREDNO PRED SUDAR Objavljena snimka posade jedrenjaka

Photo: Youtube / Screenshot

Sjećate li se nedavne priče o 136 godina staroj drvenoj škuni koja je potpuno obnovljena uronila u plovidbu i potonula u sudaru s kontejnerskim brodom? Mnogi su se zapitali „kako je to moguće?“, a razvile su se i diskusije o krivnji, gdje pomorsko pravo i praksa daju ipak prednost manje pokretnom jedrenjaku. U međuvremenu je objavljen i video iz jedrenjaka Elbe No. 5 koji pokazuje posljednje trenutke neposredno prije povijesnog sudara u blizini Hamburga.

Podsjećamo, Elbe No. 5 je potonuo nakon sudara sa 150-metarskom kontejnerašem Astrosprinter u blizini Hamburga prošle subote u poslijepodnevnim satima pri čemu je od 43 osobe na jedrenjaku, ozlijeđeno njih devet.

U videozapisu možete vidjeti posadu jedrenjaka kako se bori prilikom pokušaja preusmjeravanja sporog broda zbog nailaska velikog teretnjaka. Pritom se čuje kako netko uzaludno višekratno u pet kratkih zvukova trubi da bi s masivnog broda koji im ide ususret možda obratili pozornost i skrenuli s pravca kretanja.

Nešto kasnije se čuje da netko iz posade viče: „teško je manevrirati“, dok drugi daje komandu daje komandu: „hart backbord“, što znači: „brod oštro ulijevo“. Neposredno prije nego li će se isključiti snimanje videa, dobar dio posade je doslovno jurnuo na drveno kormilo, ne bi li ga okrenuli udesno, dok kontejnerski brod dolazi s lijeva. Kasnije će se pokazati kako je ovo bila loša odluka, no kakvu odluku su uopće mogli donijeti?

PROČITAJTE JOŠ: Tek obnovljen, povijesni jedrenjak potonuo nakon sudara s teretnim brodom

D.G.