Odjedrena 14. Rovinjska regata – Tradicija utkana u sadašnjost

Photo: Dalibor Talajić

ROVINJ – U najljepšem ruhu zasjao je Rovinj još jednom, u nedjelju, 16. lipnja. Po 14. put prepoznatljivu vizuru rovinjskog poluotoka ukrasila su oslikana jedra tradicijskih barki u kojima je 37 ekipa iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Italije jedrilo do cilja, a sama Regata u organizaciji Ekomuzeja Batana je, po pitanju ekologije i zaštite maritimne baštine, uhvatila je još brži korak sa sadašnjošću

– Rovinjsku regatu u prvom redu krasi entuzijazam nas jedriličara. Svake se godine okupljamo i jedrimo uživajući u blagodatima koje more daje nama i našim tradicijskim barkama te u zajedničkom druženju zbog čega ovu regatu smatramo “regatom za dušu” – izjavio je jedriličar Ermanno Turcinovich koji je, zajedno s Enniom Cherinom, odnio još jednu pobjedu u kategoriji batana na upravo završenoj 14. Rovinjskoj regati plovila s latinskim i oglavnim jedrom i drugih tradicijskih plovila.

Iako su, kao i svake godine, proglašeni pobjednici u 9 kategorija, i sudionici i promatrači stigli su u Rovinj kako bi, zajedno s domaćinima, uživali u njegovoj ljepoti, bogatstvu maritimne baštine te ponajviše u druženju. Alvise Benussi, voditelj svih regata od začetka ove, nadaleko poznate rovinjske tradicije, o ovogodišnjoj Regati kaže:

– Još jedna Regata prepuna sunca i dobrog raspoloženja je iza nas. Iako je malo više vjetra moglo dobro doći barkama, one su ipak sretno stigle na cilj, a podjednako su na kraju bili zadovoljni i oni prvi i oni koji su se našli na začelju. I to je upravo posebnost naše Regate koja se ponajbolje ogleda u vjernosti venecijanskih jedriličara koji nam, tradicionalno, samo na jedra i vesla, stižu svake godine iz “grada na vodi” ili pak, po prvi put u dolasku austrijske ekipe koja je jedrenje jezerom Kim See u blizini Salzburga zamijenila širinom i ljepotom našeg Rovinjskog akvatorija. Kako bismo im kao domaćini pokazali koliko cijenimo njihovu vjernost i naklonost Rovinju, ove smo godine osmislili, i u suradnji s LC Studijom sami ručno izradili, nagrade od drveta i epoksi smole koje će im, nadamo se, biti lijepa uspomena te podsjetnik da ih željno iščekujemo na našoj okrugloj, 15. Regati sljedeće godine – naglasio je Alvise Benussi.

14. Regatu po pobjedama će pamtiti sljedeći regatanti – Ennio Cherin i Ermanno Turcinovich (Regina) u kategorija batana, Bruno Antonac (Pia) u kategoriji cutteri, Ivica Grbac (Don Cicio) u kategoriji veći guc, a Gianni Mohović (MD 511) u kategoriji manji guc. U kategoriji gajete pobjedu je odnio duo Brajković-Mušković (Nikka), u kategoriji dingy Luka Pasić (Dingy), a leut Janez Šabec (Stari Maček). Pobjednici su još Pietro Fabris u kategoriji bragagne (Mafalda), topi Fabio Graziani (Spiumante) te u kategoriji pasare dvojac Tessitori-Sirotnjak (Juliana).  

Ovogodišnja Regata donijela je niz posebnosti. Održana je u sklopu novog projekta koji se bavi zaštitom i očuvanjem maritimne baštine, Arca Adriatica Interreg Italy – Croatia, a donijela je i zaokret Regate i Ekomuzeja Batana prema temama ekologije i važnosti korištenja alternativnih izvora energije. Kako je vjetar energija koja pokreće tradicijske barke, u suradnji s hotelijerskom tvrtkom Maistra započet je projekt simboličnog logotipa i naziva “Wind of change” čija je prva aktivnost bila zamjena plastične ambalaže na Regati biokompostailnom. Tema važnosti očuvanja okoliša ostavila je svoj pečat i na programu za djecu, odnosno radionici “Otisci mora” koju je ove godine vodila umjetnička koordinatorica aMORE Festivala, Sabina Damiani. Pokazujući djeci kako stvoriti vlastite pečate s morskim motivima, na mališane je prenijela snažnu poruku aMORE Festivala o tome kako bez zdravih mora nema ni zdravih ljudi.

Novitet je bio i sadržajniji program no prošlih godina pa je tako neformalni dio programa započeo s pričom o brojnim hrvatskim svjetionicima odnosno svjetioničarima čije je priče o životu na kamenim svjetlima u knjizi “Legende svjetla” objedinio autor Jurica Gašpar, ujedno i urednik portala Morski.hr. S obzirom da je i sam sin svjetioničara, te da je rane godine života proveo na svjetioniku Sv. Ivan na pučini ispred Rovinja, sa zadovoljstvom je gostovao na 14. Rovinjskoj regati i upoznao rovinjsku publiku s onom toplom, autentičnom, ljudskom stranom priče o svjetionicima u kojoj je glavna riječ, kroz knjigu “Legende svjetla” te istoimeni film, prepuštena svjetioničarima. Zbog svoje važnosti za sigurnost brodova i ljudi, u vrijeme Austro-Ugarske monarhije kad su svjetionici izgrađeni, svjetioničari su imali status jednak liječniku, svećeniku i učitelju, a danas ih je, zbog automatizacije svjetionika, sve manje pa su priče preostalih svjetioničara prave dragocjenosti maritimne baštine. A baštinska dragocjenost za Rovinjce i njihove goste je zasigurno bila još jedna nova tradicija Rovinjske regate, povorka batana i gostujućih barki u subotnji suton, večer prije glavnog programa koja je oduševila sve pristune i dovela ih u nerazrješivu dilemu – pristaju li tradicijske barke više Rovinju danju ili noću!

Silvija Jacić