5 min. čitanja

SIPA – Delicija iz dubine

SIPA – Delicija iz dubine
Photo: Pixabay

Iako se može loviti tijekom cijele godine, sipe su proljetna lovina. Tijekom ožujka i travnja masovnije  se približavaju obali, pa je tad i lov na njih najuspješniji.

Franko Alujević

Iako ih se može pronaći na kamenitom dnu, naročito uz samu obalu, sipe preferiraju pješčano-muljevita dna. Često ih se može vidjeti kako lebde neposredno iznad dna i promatraju okolinu svojim, u odnosu na tijelo, nesrazmjernim očima. Sipe se znaju ukopavati i u pijesak vrebajući tako neoprezne žrtve koje se nađu u dometu njenih munjevitih krakova koje izbacuje velikom brzinom kad joj se približi kakva ribica ili račić.

Veličinom može narasti i do preko 3 kg, iako su ipak najčešći ulovi primjeraka do oko pola kila.

Sipa se uspješno može loviti iz barke kao i sa obale. Pritom su sistemi prilično jednostavni.

Za lov iz barke može se koristiti štap s rolom, kao i običan sistem za lov iz ruke. Zajedničko im je to da se na kraju povraza nalazi predvez sa skosavicom, najčešće oblika oita s integriranim olovnim otežanjem od 2,5 ili 3 grama. Neki ribolovci (kao i ja osobno) montiraju i dodatno olovno otežanje neposredno ili par centimetara prije skosavice kako bi ubrzali njeno tonjenje do dna i postigli to da glava skosavice lagano kucka po dnu, dok je rep s vijencem igala odignut od istog u svrhu spriječavanja zadjeva i kačenja trave s morskog dna.

Skosavice su najčešće zelene, plave, ljubičaste ili narančaste boje, s tim da se pokazalo bolje loviti s tamnijim dezenima što je vanjsko svijetlo jače.

Barka se može kretati niz kurenat ili ako je dan bez kurenta i vjetra, možemo se polako gurati veslima. Ne prebrzo da damo sipi vremena da napadne skosavicu. Kad se to dogodi potrebno je malo žustrije kontrirati s obzirom da sipa ima nešto tvrđu kožu od najbližeg srodnika lignje, jača kontra će nam osigurati uspješnije kačenje, a nema opasnosti od kidanja pipaka.

U tu se svrhu pri sipolovu štapom koriste oni nešto tvrđe akcije , jer oni mekši neće osigurati sigurno kačenje.

Dakle, pri povlačenju se češlja dno laganim guranjem na vesla ili pak niz struju. Nekako sam nauspješnije lovio povlačeći se iz plićeg prema dubljem dnu. Ne preplitko zbog obraštaja po dnu koji su u plićim vodama dosta gušći nego na „lišem“ dnu u dubljim slojevima.

Skosavica namjenjena lovu sipe – Photo: Franko Alujević
Može i ovako – Photo: Franko Alujević
Mrkva se može dodati poviše osnovne varalice – Photo: Franko Alujević
Oita je najčešće korištena u lovu sipe – Photo: Franko Alujević
Crnilo se ne može oprati – Photo: Franko Alujević
Lignja je čest ulov pri lovu sipe – Photo: Franko Alujević
Sipa je vrhunska delicija – Photo: Franko Alujević
Foto: Franko Alujević
Sipa s bobom je specijalitet – Photo: Franko Alujević

Jednom ulovljena sipa će se ponašati dosta neaktivno pri izvlačenju, neće jako pumpati poput lignje, a najriskantniji dio je svakako izvlačenje na suho gdje je prihvat oprarom najsigurniji način da sebi osiguramo ukusan obrok.

Ako se dogodi da se sipa otkači, ne izvlačite odmah sistem jer se otkačena sipa često zna vratiti i ponovno napasti skosavicu neposredno nakon što se otkačila.

Loviti se može sa 2 ili više sistema u ovisnosti o spretnosti ribolovca i veličini manevarskog prostora u barci, pogotovo kad se radi o lovu iz ruke.

Na sistem za lov sipe se poviše donje skosavice može dodati i skosavica bez otežanja tzv. mrkva, s obzirom da je i lignja jako čest gost pri lovu sipe.

Može se loviti neovisno o dobu dana ali ipak postoje periodi kad je sipa nešto aktivnija, a to su rano jutro ili kasno poslijepodne. Noć i nije posebno zanimljiva s obzirom da je sipa dnevni lovac.

Mnogi lovci na sipe pribjegavaju malim lukavstvima u svrhu boljeg lova kao što su dipanje skosavica raznim aromama ili ljepljenjem flouroscentnih trakica u svrhu bolje vidljivosti.

Lov s obale pak podrazumjeva štap i rolu i to one za spinning ili pak specijalne egging štapove. Najčešće se koristi upredenica zbog neposrednijeg kontakta i uspješnije kontre.

Često se u lučicama mogu vidjeti ljudi koji šetaju sa štapovima po lukobranima i molovima pogleda uprtih prema dnu. S obzirom da je sipa čest gost lučica i može ih se vidjeti u jako plitkom moru, takav lov zna biti itekako uspješan, naročito za izvježbano oko s obzirom da je sipa majstor mimikrije. Jednom primjećena sipa postaje prilično laka meta s obzirom da ne propušta napasti ništa što se nađe u dometu njenih krakova.

S gastronomske strane sipa je vrhunska delicija, to je svima poznato. Može ih se spremati na „mali milijun“ načina. Iako je najpoznatiji rižot od sipe, jako je ukusna i u brodetima te na gradele. Zbog crnila koje tim jelima daje poseban okus i gušt, dobro je pripaziti da ulovljena sipa ne izbaci svo crnilo, iako je to ponekad van naše moći. Ulovljenu sipu je najbolje držati u kanti bez mora, te pripaziti da crnilo ne dospije na odjeću jer se s nje više ne može oprati.

Također, pri čišćenju i pripremanju jela od sipe ruke je dobro zaštiti latex rukavicama jer se crnilo teško pere i ostane na rukama i ispod noktiju duže vrijeme.

Finim gospođama na znanje.

Franko Alujević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.