SPASIMO MAGARICU Životinja ostavljena na pustom otoku bez hrane i vode

Foto: Čitatelj / Ilustracija

Na nevjerojatan slučaj nehumanosti koji, kako se čini, ima i tradicijsku crtu, uputio nas je čitatelj koji je na otoku Ravan u šibenskom arhipelagu naišao na napuštenu životinju. Magarica uplašena i bez vlasnika, gladna i žedna lutala je obalom otočića.

Popila preko deset litara vode, dugo je nitko nije obišao

“Poštovani, dana 17.06. na plaži otoka Ravan (šibenski arhipeag) prilikom pristajanja zatekli smo magaricu koja je bez vlasnika lutala obalom. Kada smo se iskrcali na obalu životinja nam je prišla i dali smo joj piti. Popila je preko deset litara vode i po tome smo zaključili da je već dugo nitko nije obišao. Otok Ravan je vrlo mali nenaseljen otok, bez ikakvog pojilišta i sa vrlo malo vegetacije. Ne moram Vam objašnjavati kakve su joj šanse za opstanak na takvom otoku u ljetnim mjesecima ako je nitko ne bude obilazio. Molim Vas, ako postoji način, da mi Vi sa Vaše medijske strane pomognete da zbrinemo tu životinju, jer po brizi za one kojima je to potrebno vidi se civilizacijski nivo neke zajednice. U nadi za zbrinjavanje nesretne magarice, lijepi pozdrav“, napisao je čitatelj u mailu i poslao nam fotografiju životinje koja luta otokom.

NOVO:

20.40 FOTO/VIDEO: USPJELI SMO! Magarica s otočića Ravan je spašena

14.50 Reagirala policija: “Tražimo vlasnika magarice”, iz TZ Tribunj obećali: “Pomoći ćemo joj”

Otočić Ravan nalazi se između Zlarina, Zmajana i odmah do Kaprija, koji su pod ingerencijom šibenskog Komunalnog redarstva. Ovaj otočić iz nekog razloga – nije.

Institucije: „Zovite ove druge, mi nismo nadležni“

Odmah po zaprimanju ove poruke krenuli smo redom kontaktirati službe za koje smo držali da mogu pomoći. Evo kako je to izgledalo:

Pokušaj 1. Policija: Razgovarali smo s glasnogovornicom Maricom Kosor, koja je obećala istražiti s kojom službom bi mogli riješiti ovaj problem i pomoći životinji. U međuvremenu, mi smo pokušali doznati možemo li pomoći i mi.

Pokušaj 2. Veterinarska inspekcija: Ni na jedan broj se u više pokušaja nitko nije javio.

Pokušaj 3: Veterinarska ambulanta:

– Da, upoznati smo sa slučajem. Jučer nas je kontaktirao jedan gospodin, no mi ne izlazimo na teren, pogotovo ne na otok, a i nemamo resurse za dopremiti životinju. Predlažem da nazovete 112 – rekla nam je djelatnica veterinarske ambulante „More“ u Šibeniku.

Pokušaj 2. Služba 112:

– Za ovo bi trebali zvati nekog drugog. Pokušajte s policijom.

Kad smo rekli da smo policiju već zvali, onda su nas spojili s komunalnim redarstvom grada Šibenika.

Pokušaj 3: Komunalno redarstvo:

– Mi ne znamo pod čijom je ingerencijom otok Ravan. Pod Gradom Šibenikom i našom službom su otoci Žirje, Kaprije, Zlarin i Krapanj. Da je životinja ostavljena na bilo kojem otoku koji je upisan na Grad Šibenik, ovo ne bi bio nikakav problem, ovako ne znam kome bi vas uputio.

Na našu konstataciju da se otok Ravan nalazi točno u sredini svih navedenih otoka pod ingerencijom Grada i tek nekoliko stotina metara od Kaprija, odgovor gospodina s druge strane je bio:

– Nisu ga bezveze ostavili na nenaseljen otok, očito je to napravio netko tko zna što radi. Proslijedit ću ovaj upit šefu, pa ćemo vam se povratno javiti.

Nitko se nije javio do zaključenja ovog teksta.

Pokušaj 3: Lučka kapetanija: – Životinja se ne nalazi na plovnom putu, a mi nismo nadležni za nešto što je na otoku – čujemo odgovor dežurnog uz pozadinsko lupanje pečata. Savjetuje nam možda zvati Plovput, no shvaća brzo da ni ustanova za održavanje pomorskih svjetala i svjetionika teško može pomoći napuštenoj životinji gdje svjetionika ni svjetioničara nema.

Pokušaj 4: Vatrogasci:

– Preko nas to ne ide, eventualno bi trebalo zvati veterinarsku službu. Nismo do sad imali slične slučajeve, pa iako imamo vatrogasni brod, ne radi se o požaru niti ugrozi ljudskih života i imovine. Možda bi mogli pomoći, ali trebalo bi to ići preko službenih kanala – rekao nam je ljubazni vatrogasac, nakon čega smo dobili povratno e-mail od glasnogovornice šibenske policije, koja nas upućuje na Udrugu za zaštitu tovara u Tribunju.

Pokušaj 5. Udruga Tribunjski tovar:

– Rado ću ja primiti životinju, ako nitko neće. Pa taj koji je to učinio, mogao mi je reći, mi bi je primili i prije. Snašli bi se nekako, imam četiri tovara, prijatelj s kojim surađujem u udruzi ima i više – kaže nam Rokica Ferara, predsjednik udruge Tribunjski tovar.

I on, kao i niz sugovornika potvrđuje nam da ovo nije prvi put da se životinje kad isluže svoju svrhu, ostave na milost i nemilost na neki napušten otok.

Nehumana tradicija

– Krapljani su na Krbeli znali ostavljati tovare. A mi smo u novije vrijeme osnovali udrugu da beštijama pomognemo. Pa može li doći veterinar ili netko pomoći životinji s malo zobi, ječma, vitamina, neka joj da injekciju ako je malaksala, mogao bi je primiti kod sebe, ali trebalo bi je do mene transportirati nekako. Kako je ta magarica živa i na nogama? Vjerojatno je pila more – pita se i u isto vrijeme odgovara Ferara.

Pokušaj 6. Policija:

– Kontaktirali smo ponovno glasnogovornicu šibenske policije Maricu Kosor, pa joj uputili i službenu prijavu prema Kaznenom zakonu i Zakonu o zaštiti životinja. Obećano nam je da će policija u komunikaciji s nadležnim službama i Udrugom Tribunjski tovar pokušati pomoći ovoj životinji.

Photo: Čitatelj

A zakon kaže sljedeće:

Članak iz Kaznenog zakona prema kojemu se sankcionira zlostavljanje i ubijanje životinja:

Ubijanje ili mučenje životinja

Članak 205.

(1) Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama,

kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini iz koristoljublja,

kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

(3) Tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme,

kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci.

(4) Životinja iz ovoga članka oduzet će se.

U slučaju zanemarivanja životinje (prehrana, neprikladan smještaj, lanac urezan u meso, vidljivo bolesna životinja, sumnja da životinja nije cijepljena protiv bjesnoće i sl.) nadležnoj veterinarskoj inspekciji pismenim putem upućuje se prijava u kojoj treba navesti što više detalja koji upućuju na kršenje Zakona o zaštiti životinja. Uz prijavu je dobro priložiti i što više dokaza kao što su fotografije ili video snimke, iskazi svjedoka, veterinarska dokumentacija. Napuštanje životinje, koje je kažnjivo prema Zakonu o zaštiti životinja, također se prijavljuje veterinarskoj inspekciji.

A s obzirom da nam se iz veterinarske inspekcije nitko nije javio, ovaj članak im proslijeđujemo kao prijavu i pratimo što će se dalje dogoditi.

D.G.