Saznajte kako posjetiti nedavno otvorenu Tvrđavu sv. Nikole u Šibeniku

Foto: Boris Kačan

ŠIBENIK – U subotu je za posjetitelje svečano otvorena Tvrđava sv. Nikole, druga znamenitost koja se u tom gradu našla na popisu UNESCO-ove zaštićene baštine. Otvorenju su prethodili najnužniji radovi kako bi se tvrđava uopće mogla staviti u funkciji te kako bi se napokon mogao započeti valorizirati njezin turistički, kulturni i gospodarski potencijal.

Ove sezone do tvrđave se može doći isključivo brodom koji će polaziti iz Šibenika, točnije s mula Krke. Brod će, od polovice lipnja do polovice listopada ove godine, polaziti iz Šibenika prema utvrđenom rasporedu i to četiri do pet puta dnevno. Cjelokupni doživljaj, koji uključuje vožnju brodom kroz Kanal sv. Ante i posjet Tvrđavi sv. Nikole traje oko dva sata. Ulaznice, po individualnoj cijeni od 130 kuna (za odrasle), mogu se kupiti na prodajnom mjestu na šibenskoj rivi ili putem online trgovine.

– Cijena uključuje vožnju brodom, ulaznicu za Tvrđavu sv. Nikole, mobilni multimedijalni višejezični vodič za svakog posjetitelja, educirano prateće osoblje i priču o jedinstvenom prirodnom fenomenu i spomeniku kulture pod zaštitom UNESCO-a. Tijekom prvog radnog dana nakon otvorenja tvrđave, dakle od 16. lipnja, ulaznice su bile besplatne za sve posjetitelje. Također, u prvih nekoliko dana rada od 17. do 28. lipnja, stanovnicima Šibensko – kninske županije bit će omogućen slobodan posjet tvrđavi uz prethodnu rezervaciju besplatne ulaznice i predočenje osobne iskaznice na prodajnom mjestu Info centra Tvrđave sv. Nikole na šibenskoj rivi na adresi Obala dr. Franje Tuđmana 4 – kaže Anita Babačić Ajduk,  ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije koja je koordinirala čitavim projektom proteklih godina.

Photo: ŠKŽ PR

Također, istaknula je kako ništa ne bi bilo moguće bez nesebične podrške svih sudionika koji su prepoznali važnost i potencijal ove šibenske tvrđave.

– U protekle tri godine u obnovu je uloženo oko pet milijuna kuna, od čega je čak četiri milijuna iz svog proračuna izdvojila Šibensko-kninska županija, dok je ostatak financiralo Ministarstvo kulture. Osim toga, htjela bih zahvaliti i svim ljudima koji su vođeni entuzijazmom i ljubavlju prema svom gradu čitavo vrijeme vjerovali kako će se dogoditi taj dan otvorenja, da ćemo napokon kulturno i turistički valorizirati ono što nam je ostavljeno u nasljeđe te da ćemo našoj lokalnoj zajednici i svim posjetiteljima nakon svih ovih godina omogućiti posjet Tvrđavi sv. Nikole uz kompletan doživljaj – zaključila je Anita Babačić Ajduk.

Juraj Filipović