ŠKOLJKARSKA MAFIJA Osuđeni na zatvor zbog krijumčarenja pola tone prstaca

Photo: Arhiv Morski.hr / Ilustracija

UMAG – Četvorica Umažana moraju državi nadoknaditi štetu prodajom zabranjenih školjkaša u Sloveniju, u visini od 2,8 milijun kuna uz pripadajuću zateznu kamatu.

Mladen Jović (51) Tomislav Bašić (42), Zoran Milošević (43) i Elvis Palčić (41) osuđeni su na Županijskom sudu u Rijeci gdje im se u ponovljenom sudskom postupku sudilo za krijumčarenje najmanje 560 kilograma prstaca, 20 kilograma jakobovih kapica i pet kilograma prnjavica čiji je izlov zabranjen, u Republiku Sloveniju, piše Novi list.

Predsjednica USKOK-čkog vijeća sutkinja Jesenka Kovačić tako je Jovića osudila na godinu i dva mjeseca zatvora, drugoptuženog Bašića na deset mjeseci zatvora kao i trećeoptuženog, a četvrtooptuženi Palčić osuđen je na sedam mjeseci zatvorske kazne.

Uračunat će im se i vrijeme koje su proveli u istražnom zatvoru, u prosjeku nešto manje od mjesec dana. Solidarno moraju vratiti nastalu štetu prodajom zabranjenih školjkaša u visini 2,8 milijun kuna uz pripadajuću zateznu kamatu.

Photo: Wikimedia

Oduzeta im je i dobit u iznosu od nešto više od 19 tisuća eura koju u jednakim dijelovima moraju vratiti. Taj iznos postaje imovina Republike Hrvatske kad presuda postane pravomoćna.

Svi Umažani nepravomoćno su osuđeni zbog kaznenog djela izbjegavanja carinskog nadzora, ali i da je Jović organizirao grupu u zajedničko djelovanje, dok su preostala trojica angažiranih imali zadatak, izbjegavajući carinski nadzor, školjke isporučiti morskim putem vezi u Sloveniji.

Bašić i Milošević su optuženi zbog kaznenog djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela pa su im istom presudom oduzeta plovila s kojima su krijumčarili školjke u Sloveniju od 28. lipnja 2010. do 21. listopada 2010. godine.

Telefonski razgovori, SMS poruke, audio vizualni zapisi, samo je dio dokaza kojim je obeskrijepljena njihova obrana da se nisu bavili izlovom školjki i njihovom prodajom u Republiku Sloveniju. “Tijekom dokaznog postupka, iz telefonske komunikacije koju je Jović ostvarivao s grupom osoba u Sloveniji, utvrđeno je da su prodavali kilogram prstaca za 34 eura”, istaknula je između ostalog sutkinja Kovačić

Novi list