Vlasnica dućana na Kapriju pojasnila visoke cijene salame

Photo: Wikimedia

Teško je voditi dućan na otoku i da nemam nešto više cijene, ne bi bilo samo teško nego bi bilo nemoguće, kaže vlasnica kaprijske trgovine Lovorka Sladoljev nakon članka o visokim cijenama u njezinoj trgovini jučer.

Lovorka s obitelji na Kapriju vodi trgovinu već 20 godina, a ljeti zaposle dodatne radnike jer se oni sami u sezoni ne mogu brinuti o nabavi i prijevozu robe s kopna na otok, pa s rive u trgovinu, piše ŠibenikIN.

– Nije to nikakva novost da je roba na otoku skuplja nego u gradu, ali drukčije ne može biti. Nabava je skupa, a ja ne mogu držati cijene kao veliki centri jer još plaćam prijevoz robe u jednom smjeru na otok, pa onda prijevoz prazne ambalaže u drugom smjeru na kopno. Kad na to dodam PDV i svoju maržu, ne može nego ovako – pojašnjava vlasnica kaprijske trgovine.

Mještani su na otoku uglavnom stariji ljudi koji hranu i druge potrepštine većinom kupuju u Šibeniku, stoga se ona orijentirala na turiste i nautičare. Kaže da je ljeti ponuda u dućanu bogata i raznolika, a zimi prodaje osnovne namirnice, kruh, mlijeko, jogurt i slično.

– Da je ovaj posao lak, bilo bi i drugih dućana na Kapriju. Ali nema. Prije koju godinu je bio još jedan, a zatvorili su kad su vidjeli da nema velike zarade u tome. Kad ja za koju godinu stavim ključ u bravu, e onda ćemo vidjeti tko će požuriti ‘obogatiti se’ s novim dućanom – govori Lovorka za ŠibenikIN i dodaje da svi koji se na otocima bave ugostiteljstvom znaju koliko je to naporan i mukotrpan posao.

Photo: Pixabay / Čitateljica

Podsjetimo, jučer smo objavili članak o računu za sendvič od zimske salame, sira i peciva, kojeg je posjetiteljica Kaprija u mjesnom dućanu platila 62.35 kn. Pritom je konstatirala da dubrovački Stradun ipak nije najskuplji:

– Znam bar 5 mjesta di je kg pečene janjetine 40, pa i 70 kuna jeftiniji od ove zlatne salame na Kapriju čiji kilogram doseže čak 220 kuna – poručila je.

Na cijene u dućanu su se žalili i prije

Ipak, čini se da ovo nije prvi put kako ovaj dućan dolazi u središte pozornosti po astronomskim maržama. Večernji list je prije dvije godine pisao o trostruko većim cijenama  nego je to u uobičajenim dućanima diljem Hrvatske. Zagrepčanka koja godinama ljetuje na Kapriju tada je pola kilograma mljevenog purećeg mesa platila čak 68 kuna.

PROČITAJTE JOŠ: RAČUN IZ DUĆANA Običan sendvič na ovom otoku košta kao ručak u solidnom restoranu

D.G.