FOTO Održana modna revija “Nosiva tradicija”

PAG – U sklopu 10. međunarodnog festivala čipke sinoć je u gradu Pagu održana modna revija pod nazivom „Nosiva tradicija“. Autorica modne revije Rosana Fabijanić inspiraciju za reviju pronašla je u škrinjama, komoima i paškim ormarunima u kojima je pravo skriveno modno blago – odjevni predmeti paških nana i pranana koje su ih brižno čuvale, spremale i ostavile u dotu svojim nasljednicama.  

Autorica se odavno bavila mišlju na koji način prezentirati paškinjama njihovu vlastitu dotu kao nešto čemu nije mjesto samo u zatvorenim ormarima i škrinjama a u međuvremenu je na ulicama grada Paga viđala tek rijetke prizore mladih žena koja ležerno nosie dio paške nošnje , pašku košuju i sl.

„Sve su jači trendovi nošenja odjeće ukrašene tradicionalnim detaljima i šteta je ne iskoristiti taj trenutak kako bi jednostavno i bez traženja  posebnog razloga i posebne prigode napokon otvorili svoje ormare, izvadili nošnju i izabrali potpuno nosive njene dijelove. Sve se to može idealno posložiti s trapericama, suknjama, haljinama, hlačama, uz patike, japanke, salonke i svim ostalim detaljima uz malo truda i mašte „  istaknula je Rosana Fabijanić, autorica Nosive tradicije.

Na reviji je prikazan samo dijelić ideja kojima smo vam željeli približiti odjeću predaka koja se čuva skrivena čak i od vlastitih očiju a autorica se nada da će projekt potaknuti i ostale da  slobodno odjenu tradiciju i nose je kao modni dodatak.  

Pozivamao da na ovaj način nošenjem nosive tradicije učinimo ulice našeg grada prepoznatljivima, toplijima i ispunjenijima osjećajima i uspomenama na one koji su u tu odjeću utkali svoj ponos i ljubav, očekujući od svoje djece da ih s istom ljubavlju nose. Zato izvadite svoju dotu iz ormara i pokažite da se imate čime pohvaliti i razlikovati od drugih. Paške ulice kao modna pista, zašto ne? – poručili su organizatori revije.

Modeli revije:

Ivanka Grašo – hlače s košujom s paškom čipkom, šjalet i nakit. Haljina sa muškim kaparanom i peružinima

Martina Pernar – haljine ukrašene paškom čipkom,  kreacija Đorđo i Mirjana Tkalčec

Jelena Pernar – suknja od narodne nošnje i facol, kratke crne hlačice i bijela spavačica s tegom od čipke

Vedrana Maržić – suknja od male nošnje i kapica od muške nošnjei marama od muške nošnje i tri perla roćini, košuja s paškom čipkom i marama od nošnje i tri perla roćini

Antonija Pogorilić – bela podskunja od nošnje i pokrivaca, naušnice paška čipka, beli komeš i zlatni roćini od nošnje

Karla Galić – oko vrata peružini, i jaketin, krožat i kaparan, peružini.

Nina Pogorelić – paška košuja i frizura

Vlatka Vučić Marasović – kosuja sa čipkom stara preko 70 godina, ako ne i 100 godina,  sa stiliziranim fuštanom, bela kotula u kombinaciji sa modernom majicom,

Karmen Kurilić – komeš i peružini

Olga Paro – fuštan kombiniran sa čipkastom majicom nakit, kotula i majica, peružini oko vrata

Ivana Bakarić – traperice, beli komeš sa merlićima i nakit tri perla roćini, kombinezon na pruge, muški kaparan i nakit tri perla ročini na peružini i peružini oko vrata

Djeca

Antonija Škunca – bela košuja s merletima i tajice

Dalma – košuja s micanim

Ena – jaketin od narodne nošnje

Tonka Paro Vidolin- budande sa sandalama i ljetna majica, kotula od nošnje i kožna jaketa

Petra Vučić Marasović – bela kotula u kombinaciji sa modernom majicom

Lara Kurilić –

Laura Paro – kotula i šareni topić, naušnice i ogrlica pleteni na kukicu – merlići

Mia Fabijanić – svleni jaketin sa jeans hlačicama i pamučnom majicom, naušnice i ogrlica pleteni na kukicu – merlići

Autorica modne revije: Rosana Fabijanić

Nakit by M’art’Aadrške

Šminka: Luca Barešić

Organizator: Turistička zajednica Grada Paga

 

U jutarnjem dijelu programa  10. Međunarodnog festivala čipke održana je radionica Paške čipke u Kneževom dvoru  dok je u večernjem zabavnom dijelu programa nastupila klapa Ragusa iz Dubrovnika.

Danas, zadnji dan Festivala na programu je:

Subota, 22.6.2019.

10.30 Koncert Gradske glazbe Pag

11.00 Radionica Idrijske čipke, Atrij Kneževog dvora

19.30 Nastup KUD-a Družina

20.00 Podjela zahvalnica i zatvaranje festivala

21.00 Koncert klape Kampanel