OPREZ ZA ISTRU I KVARNER Olujni vjetar, tuča i grmljavina – Meteoalarm u narančastom

Photo: Daniel Pavlinović

Državni hidrometeorološki zavod objavio je oštri narančasti stupanj pripravnosti za ostatak današnjeg dana zbog najave mogućeg grmljavinskog nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu. Ostatak obale je u žutom stupnju opreza. 

Preporuka je zaštititi se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Narančasto upozorenje izdano je i za karlovačko i zagrebačko područje, dok je za ostatak zemlje na snazi žuto upozorenje.

Oborine će biti nejednoliko raspoređene, stoga lokalno može biti vrlo obilnih količina, a ponegdje tek nekoliko kapi. Atmosfera će se značajnije destabilizirati već u ponedjeljak poslijepodne, te naročito navečer, piše Istramet.

Meteoadriatic također piše kako će uvjeti u atmosferi pogodovat iniciranju multićelijskih, a ponegdje i superćelijskih konvektivnih sustava. Njihovu jučerašnju najavu danas je pak potvrdio i najpopulariji servis za prognozu konvektivnih nepogoda, ESTOFEX, dodijelivši dijelu sjevernog Jadrana kao i širem zagrebačkom području najveći stupanj opasnosti (3), koji se dodjeljuje u iznimno rijetkim slučajevima.

Poseban oprez zbog neverina na moru vrijedi za pomorce i nautičare, stoga se preporuča ne ići na otvoreno more.

D.G.