FOTO Rota Palagruzona 2019: Prvi dan – Rota Cicibela

Photo: Velimir Bešić

KOMIŽA/PALAGRUŽA – Umirovljeni časnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, nakon godina služenja domovini čije je ljepote iz helikoptera često bilježio prekrasnim fotografijama, imao je želju svjedočiti raskoši jedne od najstarijih naših regata, Rote Palagruzone u sklopu koje je i memorijalna regata Rota Cicibela. 

Velimir Bešić – Photo: Osobni album

Ove godine Velimiru Bešiću je to napokon i pošlo za rukom, pa je ovo iskustvo za Morski.hr zabilježio perom i fotoaparatom:

Sunčan dan, pomalo uzbuđen ukrcajen se na trajekt za Vis i razmišljan kako najbolje iskoristit opremu za praćenje Rote.

Godinama iman želju da je popratin, ali evo tek ove godine to je realizirano. Dok prebiren po mislima kako, šta, kad i oće li vrime bit kako triba, stižen u Vis nakon dvi i po ure ugodne vožnje trajekton, pa odmah zatim petnaestak minuta vožnje autobuson do Komiže. Vožnja udobnim autobuson i nakon nekih desetak minuta otvara se fantastičan pogled na cilu valu komišku, pa Biševo, Brusnik i Svetac.

Sve se posložilo

U luci me dočekuje gradonačelnica gosp. Tonka Ivčević, pa se ukrcajemo na MB “Poišan” i žurno partijemo za uvalu Porat na zapadnoj strani Biševa. Dok ugodno ćaskamo sa članovima posade, prid sam ulazak u valu izlazin na palubu i čeka me još jedno ugodno iznenađenje. U vali tik do falkuša stoji brig “La Grace” češke mornaričke akademije, koji pratin već više od mjesec dana, da ga mogu fotografirat u pravom ambijentu i s otvorenim jedriljem. Promislim da se ponekad stvari poslože same od sebe i to bolje nego svi pokušaji dogovora i organizacije.

Neman puno vrimena za uživanje u pogledu, jer start utrke se bliži pa pripreman opremu i tražin najbolji polažaj na palubi. Za neke predivno vrime za odmor i kupanje, a posadama falkuša “noćna mora” jer nima vitra i brodi se jedva vuku. Tek iza punte Biševa pojavija se niki mali reful pa su falkuše mogle pokazat ponešto od svoje lipote i gracioznosti. Čak je i brig razvio svoje jedrilje pa san ima priliku i njega snimit u punom sjaju i prekrasnom ambijentu viškog arhipelaga. Malo pomalo dovukli smo se do Komiže i nakon arnižavanja brodi polako se utopili u komišku svakodnevicu. Uvečer smo u prostoru Arheološkog muzeja Vis imali predavanje o povijesti ribarstva na otoku Visu i recital Joška Božanića “ISSA JEST”. Poslužena je ukusna večera i imali smo prilike pogledat postav arheološkog muzeja.

Na povratku u Komižu smjestio sam se u pravu brodsku kabinu na brodu “Kraljica mora”, koja je imala sve potrebno za duži ugodan boravak. Slijedio je pregled snimljenog materijala, provjera opreme i baterija te priprema za sljedeći dan uz ugodan razgovor sa sudionicima manifestacije.

Nastavak slijedi, a u galeriji pogledajte kako je to izgledalo…

PROČITAJTE JOŠ: FOTO Rota Palagruzona: “Jedrima do Palagruže, a na Velom žalu spiza i kazalište”

Velimir Bešić