FOTO/VIDEO Think Green na Visu: Očišćeno podmorje uvale Rukavac i Viške uvale

VIS – Nakon dva dana završile su ekološke akcije Think green  na Visu. Bile su to 17. i 18. akcija u nizu.

Udruga SVIMA u partnerstvu s Gradom Visom, Ronilačkim kubom Roniti se Mora i Osnovnom školom Vis provodi projekt „Ekološka akcija-zajedno za bolje viško more“. Akcija se sufinancira sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu programa Zajedno čuvajmo okolšs. Pridruženi partneri projekta su: Mares, Hrvatske vode, Ronilački centar Manta, Juice i drugi.

Podmorje u uvali Rukavac čistilo je 30 ronioca i nekolicina volontera na obali. Iz uvale je izvađeno četiri kamionske i desetak auto guma, jedan veliki akomulator, stotinjak metara čeličnih sajli i četrdeset vreća sitnog otpada, koje su zbrinuli djelatnici komunalnog poduzeća Gradina.

Sljedeći dan nastavilo se čistiti podmorje u Viškoj uvali. Sudjelovalo je 25 ronioca i volontera na obali. Akcija čišćenja obuhvaćala je područje od trajektnog pristaništa do carinskog mola uzduž viške rive. Za izvlačenje krupnog otpada koristili su se ronilački padobrani, kuke, ali i viljuskar. Situacija sa otpadom na ovakvim prometnim, poluzatvorenim, mikrolokacijama naravno nije zadovoljavajuća. Naravno nakon ovakvih akcija nitko ne očekuje da je podmorje potpuno očišćeno, ali je edukativni efekt nemjerljiv.

Strani i domaći  prolaznici se sa zanimanjem pratili akciju i objašnjavali djeci čemu su služili predmeti izvađeni iz mora. Bilo je tu svega od manjih motorkotača, bicikla, pribora za jelo, staklene i plastične ambalaže, konopa i sajli, pa sve do velikih guma od bagera i željezničkih tračnica. Nekoliko tona izvadjenog otpada i smeća nisu zanemarivi, ali pravi cilj eko akcija nije samo čišćenje nego i edukacija građanstva, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja. Pravi cilj je djelovanje na svijest te spriječavanje zagađenja, a tek onda sanacija. Ova akcija na pravi je način ostvarila oba cilja.