Na nebesko more otplovio je stari ribar Živa Vatra, ikona Komiže

KOMIŽA – Jedan od najosebujnijih Komižana, Nikola Mardešić kojeg domaći, ali i gosti znaju pod nadimkom Živa vatra, otplovio je na nebesko more. 

Debelo već u devetom desetljeću, gotovo do zadnjih dana išao je na ribe. Ovaj sjedobradi Komižanin znao je za života reći, a to bi mu i mnogi otočani potvrdili, da je dok su ga noge služile, bio i najbolji ribar s Visa.

Gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević povrdila nam je ovu tužnu vijest:

– Umro je od moždanog udara u staračkom domu. Ali bio je ribar cijeli život do zadnjeg dana; najprije na plivarici, a kasnije u svom kaiću. Od kad je prohodao, živio je za more i postao legenda Komiže – kaže nam gradonačelnica.

Iako je pod stare dane uglavnom lovio sebi za ručak, njegov život umnogome podsjeća na roman Ernesta Hemingwaya “Starac i more”. Jednom je tako ulovio bucnja od 225 kilograma.

Voljela ga je i kamera, pa je statirao i u filmu Mamma mia, o čemu je svoje iskustvo ispričao prošle godine Jutarnjem listu, a u najprirodnijoj ulozi snimili su ga za video klape Cambi “Gradovi uz more“, o čemu smo pisali u rubrici Morska pisma.

Partija je ribar, ostala je brodica sama i pusta uz komišku rivu. Neka mu je mirno nebesko more.

Jurica Gašpar