Strane jahte ne mogu legalno ući u zemlju, jer su Hrvati na praznicima

Photo: HDMB

CAVTAT/DUBROVNIK – Nevjerojatna priča stiže s juga Hrvatske. U dubrovački akvatorij trebala je uploviti luksuzna jahta, no kako ne smije ući u hrvatske teritorijalne vode bez prolaska granične kontrole u Cavtatu, oni su to uredno pokušali učiniti. No, gospoda iz Lučke kapetanije koja mora obaviti kontrolu, ne rade, jer im je praznik. 

Kako bi jahte mogle uploviti, potrebno je obaviti kontrolu od strane policije, carine i Lučke kapetanije. S kontrolom od strane policije i carine zapreke ne postoje, no postoje kad je riječ o Lučkoj kapetaniji koja ne može obaviti kontrolu jer je danas praznik. Drugim riječima, 20. lipnja, usred turističke sezone, jahtaši koji uplovljavaju u Dubrovnik iz smjera Crne Gore su u problemu jer Kapetanija ne radi.

Isto se događa cijele sezone i na ostale praznike te nedjeljom, kao i radnim danom nakon 15:00 sati, jer Kapetanija u Cavtatu iza tih ura ne radi. Jahtaši imaju problem i subotom nakon 13:00 sati, dokad je radno vrijeme Kapetanije.

Predloženo im da se usidre i pričekaju dok se gospoda vrate raditi

Što jahtaši tada mogu napraviti? Iz neslužbenih izvora Dubrovački dnevnik doznaje kako u tom slučaju oni, nakon što su uplovili u Cavtat, bivaju savjetovani ili da se usidre i pričekaju da Kapetanija započne s radnim vremenom, ili da pođu do Dubrovnika na kontrolu, čime su prisiljeni na prekršaj jer su već uplovili u hrvatsko teritorijalno more bez kontrole.

Upućeni koji su imali priliku razgovarati s jahtašima tvrde kako su zbog navedenog gosti u čudu te kako se ovakvom praksom definitivno ne šalje najbolja slika Dubrovnika u svijet, posebno ako se u obzir uzme kako su jahtaši obično ozbiljni gosti visoke platežne moći, piše Dubrovački dnevnik.

Stranim nautičarima pritom nisu pojasnili i koliko treba čekati, odnosno jesu li gospoda spojili nedjelju i praznike.

Nije ovo prvi put da nautičari imaju probleme u Cavtatu. Još prošle godine požalili su se i oni koji su uspjeli uploviti u Hrvatsku.

“Neovlaštene osobe hvataju konope i privezivanje naplaćuju 100 kn”

Evo i kakav je dojam kojeg steknu turisti kad u Hrvatsku brodom ulaze s južne strane.

Po dolasku u Cavtat potrebno se vezati na rivi. Bez da ikog išta tražite, materijalizirat će se osoba koja ljubazno preuzima konope Vašeg broda kako bi ih privezala na bitvu. ‘Kako lijepo’, pomislite, ovdje su i prijateljski ljudi. Čim se privežete, shvatit ćete da ljubazna osoba koja vam je upravo pomogla nije ništa drugo nego lokalni mafijaš (neka vrsta neovlaštenog osoblja za privezivanje brodova) koji će Vas pitati za usluge koje niste željeli 100 kuna (15 €). Pokušajte ga ne platiti, bacit će vam konope u more. A onda se hrvatska birokracija pobrinula za plaćanje brojnih taksi policiji, kapetaniji i opet u policiji kojoj treba uplatiti porez na ulaz u zemlju i pristojbu na dopuštenje za plovidbu koja se utrostručila u odnosu na prošlu godinu. Ako se odlučite zaustaviti u Cavtatu, morate pričekati prije nego pristigne mega jahta (ona koja zarađuje više novca ima prioritet), a ako pak odluče provesti noć negdje drugdje, zaustavit će vas na rivi po cijeni od 130 € po noći“, prenijeli smo  iskustvo talijanske nautičarke Irine Nazarove iz grada Monfalcone objavljeno na Facebooku, ali i neke reakcije napisane u komentarima i talijanskim medijima.

D.G.