INTENZIVNA POTRAGA ZA POČINITELJEM: “Preko ronioca vrlo vjerojatno prešao gliser”

Foto: Pixabay

PAŠMAN – Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je jučer resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o teškoj nesreći u Pašmanskom kanalu, između otočića Frmić i Planac gdje je nepoznata brodica prešla preko ronioca te se odmah udaljila u nepoznatom smjeru, dok je ronilac spašen brzom reakcijom poznanika i prevezen u Biograd na moru, odakle su ozlijeđenog u daljnje postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći, prema Općoj bolnici Zadar.

Dojavu o nesreći Službenici MRCC Rijeka zaprimili su od Postaje pomorske policije Zadar jučer, 23. lipnja u 18.05h, o čemu su odmah izvijestili službenike Lučke kapetanije Zadar.

Temljem dostupnih informacija, službenici Lučke kapetanije Zadar u suradnji sa službenicima Postaje pomorske policije Zadar, tijekom jučerašnjeg dana započeli su očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, a ukoliko se utvrdi kaznena odgovornost, sva daljnja postupanja nastavit će se u Policijskoj nadležnosti.

Naime, iako se točna pozicija detaljno utvrđuje u sklopu očevida, s obzirom da je udaljenost između dva otočića 0,9 nautočkih milja, odnosno 1665 metara, s velikom vjerojatnošću s pretpostavlja da je motorna brodica, u trenutku nesreće glisirala tijekom plovidbe između otočića, zbog čega je bila umanjena mogućnost da voditelj brodice pravovremeno uoči ronioca i promjeni smjer, čime bi vjerojatno bilo izbjegnuto teško ozljeđivanje 29-godišnjeg ronioca E.M., hrvatskog državljanina, koji je u ovoj nesreći pretrpio ozljedu desne ruke i desnog koljena.

Zahvaljujući brzoj intervenciji poznanika, D.B., koji je ozljeđenog ronioca čekao na vlastitoj brodici, ronilac je spašen, a spasitelj je uvelike pomogao istražiteljima, kojima je dao sve njemu poznate informacije o trenutku nesreće, poziciji i opisa plovila, koje je prešlo preko ronioca.

Istraga je u tijeku, te traje potraga za počiniteljem/brodicom, izvještava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 

PROČITAJTE JOŠ: U naletu broda teško ozlijeđen ronilac kod Pašmana

I.B.