Međunarodni je dan pomoraca

Photo: Pixabay / SPH

Istodobno kad građani Republike Hrvatske slave Dan državnosti, Međunarodna je pomorska organizacija 2010. godine proglasila 25. lipnja svjetskim Danom pomorca.

Zbog jedinstvenog truda kojeg pomorci svakodnevno ulažu u razvoj međunarodne pomorske trgovine i svjetske ekonomije, odabran je ovaj datum, kad su STCW konvencija i pridruženi joj zakoni prihvaćeni na Diplomatskoj konferenciji u Manili.

Dan pomorca je također prilika da se  javnost bolje upozna s problemima s kojima se pomorci svakodnevno bore: kriminalizacija, piratstvo, neprepoznavanje u nacionalnom zakonodavstvu.

Hrvatska ima oko 27.000 pomoraca, od kojih više od 12.000 časnika, a rade u konkurenciji 1,5 milijuna pomoraca, među kojima je oko 600.000 pomorskih časnika. S obzirom na broj stanovnika, Hrvatska je pomorska velesila jer se nalazi na četvrtom mjestu liste članica EU koje imaju pomorsku administraciju.

Svima onima koji tehnologiji unatoč i dalje zarađuju težak kruh sa sedam kora, od srca čestitamo njihov dan i želimo mirno more.

D.G.